Utbetalningen av den nya lönen har dröjt för många anställda i Sveriges kommuner och regioner.

Löneökningarna i avtalet gäller från 1 april men ändå får många vänta på utbetalningen till nu i höst. Anställda i Stockholm stad får till exempel nya lönen i oktober.

Kommunal har varit kritiskt till sena löneutbetalningar i kommuner och regioner. 

Ny lön från den 1 juni

Men även undersköterskor, vårdbiträden, stödassistenter och andra anställda i privata vårdföretag väntar på nya lönen. Kommunals avtal med Vårdföretagarna blev klart i början på juni och enligt det ska ny lön gälla från den 1 juni 2023.

Anställda på Vardaga och Nytida i hela landet får nya lönen den 26 oktober. 

Attendo uppger att nya lönen betalas ut betalar den 25 oktober. Löneökningen från juni betalas ut retroaktivt, alltså i efterhand.

Ska inte behöva vänta så länge

– Vi hoppas verkligen att det stämmer. Vi vet ju inte, det är katastrof om de inte betalar ut då. Man ska inte behöva vänta så länge tänker jag, säger Alexis Silva, facklig företrädare för Kommunal.

Men han är tveksam till om lönerna kunde ha betalats ut snabbare eftersom avtalet blev klart strax före semestern, därför startade lönerevisionen först i augusti. Under september har Kommunal gått igenom lönelistor.

Fakta: Avtal med Vårdföretagarna

Kommunals avtal med Vårdföretagarna för vård, behandling och omsorg (Bransch E) äldreomsorg (Bransch F)

Lönen höjs den 1 juni 2023 med i genomsnitt 1 156 kronor (Bransch E)

Gäller till exempel dig som arbetar hos:

Aberia

Attendo

Capio

Frösunda

Humana

Kosmo

Norlandia

Nytida (Ambea)

Olivia Hemomsorg

Vardaga (Ambea)

Team Olivia

Lönen höjs den 1 juni 2023 med i genomsnitt 1 046 kronor (Bransch F)

Gäller till exempel dig som arbetar hos:

Attendo 

Frösunda

Norlandia

Kosmo

Vardaga (Ambea)

Äldreliv

Fotnot: Alla löner sätts individuellt och differentierat, det betyder att alla alltså inte får samma löneökningar.

Arbetar du hos ett annat företag och vill se vilket avtal som gäller? Det går att söka fram här eller om du loggar in på kommunal.se och mina sidor.

Kommunal Stockholms län förhandlar löner för medlemmar som är anställda i 300 – 400 privata bolag som har avtal med Vårdföretagarna. I avtalen höjs alltså lönen 1 juni.

Men flera av företagen dröjer med utbetalning av nya lönen, pengarna beräknas komma i november eller december enligt Kommunal. 

Lönesamtalen kunde startats tidigare

Maria Göransson är ombudsman på Kommunal Stockholms län. Hon tycker att företagen kunde ha startat lönesamtalen tidigare.

– Man behöver inte vänta med lönesamtalen tills avtalet är klart, man kan ha processen i gång hela året. Då skulle man kunnat få ut nya lönen i oktober, säger Maria Göransson.

Den som är timavlönad är vanligtvis inte med i lönerevisionen som ger de årliga löneökningarna. I stället kan det vara så att arbetsgivaren avgör när lönen ska höjas och hur mycket.

Olika avtal för personliga assistenter

Undersköterskor och vårdbiträden som är anställda hos arbetsgivare som har avtal med Fremia får löneökningen från 1 oktober enligt det avtal som nyligen blev klart, därför kan de utbetalningarna dröja. 

För personliga assistenter finns flera olika avtal och därmed olika datum för när lönen höjs.

Många personliga assistenter ska ha ny lön från 1 juli enligt avtalet med Vårdföretagarna.

Fakta: Kommunals avtal med Vårdföretagarna

Kommunals avtal med Vårdföretagarna för personliga assistenter (Bransch G)

Lönen höjs den 1 juli 2023 med i genomsnitt 1 069 kronor. (Bransch G)

Gäller till exempel dig som arbetar hos:

Aberia Assistans

Attendo

Frösunda Personlig assistans

Humana Assistans

Nordström Assistans

Olivia Hemomsorg

Särnmark Assistans

Fotnot: Alla löner sätts individuellt och differentierat, det betyder att alla alltså inte får samma löneökningar.

Arbetar du hos ett annat företag och vill se vilket avtal som gäller? Det går att söka fram här eller om du loggar in på kommunal.se och mina sidor.

För personliga assistenter som arbetar inom Frösunda är de nya lönerna klara. Vissa får nya lönen nu i höst, men för andra kan utbetalningen dröja, men ska ske senast i januari. Anställda hos Nordström Assistans och flera andra assistansföretag beräknas få nya lönen i oktober eller november enligt Kommunal.

Alla som enligt avtalet ska få löneökningen ett visst datum, till exempel den 1 juni men får den nya lönen utbetalad senare, gäller att löneökningen är retroaktiv, alltså betalas ut i efterhand.

Fakta: Här nya löner på gång

För undersköterskor, vårdbiträden, städare, personliga assistenter, städare, lokalvårdare, kockar, måltidspersonal och bussförare har flera nya avtal blivit klara efter sommaren. Det betyder att lokala förhandlingar om löneökningar pågår. Det gäller:

Undersköterskor och vårdbiträden som är anställda hos företag som har avtal med Fremia – Hälsa, vård och övrig omsorg  Det gäller till exempel Forenede Care och Stil Assistans AB.

Städare och lokalvårdare som är anställda hos företag som har avtal med Almega Tjänsteförbunden för serviceentreprenad till exempel Sodexo, ISS och Coor.

Städare och lokalvårdare inom hemservice och hemstäd som har avtal med Almega tjänsteförbunden för hemservice till exempel Hemfrid och Homemaid.

Kockar och måltidspersonal som arbetar på företag som har avtal med Visita till exempel Coor Service Management Group AB, Compass Group AB och Sodexo.

Bussförare och trafikpersonal i kommunala trafikföretag och som är anställda i företag som har avtal med Sveriges Bussföretag.

Personliga assistenter som arbetar hos arbetsgivare som har avtal med Fremia, till exempel brukarkooperativet JAG och Stil Assistans AB – förhandlingar pågår om nytt avtal. 

 Vill du veta vilket kollektivavtal som gäller dig? Det går att söka fram här eller om du loggar in på kommunal.se och mina sidor.