Vilka berörs av avtalet?

Kommunal och arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna har enats om ett nytt avtal för personliga assistenter som berör cirka 35 000 anställda. Avtalet gäller från den 1 juli i år till och med den 30 september 2025. Att avtalstiden är längre än i de flesta andra avtal är  ”i utbyte mot att de allmänna villkoren utvecklats genom längre uppsägningstider”, skriver Vårdföretagarna i ett pressmeddelande.

Vad är resultatet?

Den stora förändringen är längre uppsägningstider. Den förlängs från dagens två veckor till fyra veckor för de assistenter som jobbat i mer än 10 månader. Det sker dock först nästa år, den 1 juli 2024. Dessutom finns nya skrivningar i avtalet om att arbetsgivarna ska vidta åtgärder innan man säger upp, och att arbetsgivarna ska ta större ansvar för omplacering när en anställning avslutas. Men anställningsformen ”så länge uppdraget varar” som Kommunal själva tagit strid emot i Arbetsdomstolen är alltså kvar i avtalet.

– Jag är stolt att vi lyckats få igenom våra huvudkrav och mer i förhandlingarna, det är ett styrkebesked, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård, enligt ett pressmeddelande.

Löneökningarna följer det så kallade märket på arbetsmarknaden, de löneökningar som fack och arbetsgivare inom industrin enades om i våras, och höjs under perioden med 7,4 procent. Det betyder i kronor:

• Från den 1 juli i år höjs lönerna med 1 069 kronor i genomsnitt.

• Från den1 juli 2024 höjs lönerna med 953 kronor i genomsnitt.

Lönerna ska förhandlas lokalt och fördelas individuellt. Ingen är alltså garanterad en viss löneökning.

Lägstalönerna höjs med 1 350 kronor i år och ytterligare 709 kronor nästa år den 1 juli.

Nya lägstalöner

De nya lägstalönerna efter höjningarna blir:

  • Från den 1 juli 2023: 21 479 kronor.
  • Från den 1 juli 2024: 22 188 kronor.

Vad innehåller avtalet mer?

Jourersättningen höjs betydligt mer än märket, med 9,1 procent i år och 8 procent nästa år.

En nyhet är också ett krav på skriftlig dokumentation av lönesamtalen. 

– Det handlar om att skapa ordning och reda. Om vi ska ha en individuell och differentierad lönesättning måste det finnas skriftlighetskrav där det framgår varför jag får en viss löneökning och vad som förväntas för att få en högre lön, säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog, enligt pressmeddelandet från Kommunal.

Ny jourersättning

Så här blir nya jourersättningen efter höjningarna.

  • Från den 1 juli år. Vardagar: 35,60 kronor/timme. Helgdagar: 71,30 kronor/timme.
  • Från den 1 juli 2024. Vardagar: 38,55 kronor/timme. Helgdagar: 77,21 kronor/timme.

Vad tycker Vårdföretagarna?

– Vi har haft bra förhandlingar med Kommunal och tecknat kollektivavtal inom det så kallade kostnadsmärket, d.v.s. ramen om 7,4 % som arbetsmarknadens parter kommit överens om, säger Daniel Andersson, avtalsansvarig på Vårdföretagarna, enligt deras pressmeddelande.