Det var den 6 september som Kommunal varslade om strejk i storkök. I dag, fredagen den 15 september, flyttades varslet fram med tre timmar.

Facket menade att arbetsgivarna inte accepterade kravet på en låglönesatsning.

Under den senaste veckan har parterna mött medlarna och nu har Kommunal och Visita accepterat ett bud.

– Det här är det vi har velat hela tiden. Vi har stått på oss, lägstalönerna måste upp. Vi vet att många går in på ingångslöner i den här branschen så det berör jättemånga. I stället för strejk får vi fira i stället, sade Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård när hon mötte medlemmar utanför Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Hon möttes av en spontan applåd och fortsatte:

– Vi måste fortsätta kämpa. Lönerna är fortfarande för låga. Men det här är ett bra första steg. Ni ska veta att Visita har varit otroligt oroade för den här konflikten. Det visar att det funkar inte utan er.

”Självklart bäst med ett avtal”

Vad är bakgrunden till att ni lyckades nå ett avtal?

– Det viktigaste är att det blev uppenbart vilka stora konsekvenser det skulle få med en konflikt. Det är väldigt tydligt hur viktiga de som jobbar i de här branscherna är.

Samtidigt är det här det tredje strejkvarslet i år utan att det verkligen blir strejk. Finns det en risk att ni ropar på vargen för ofta?

– Nej, vi visar att vi är beredda och vi är också redo att gå fullt ut. Men det är självklart bäst med ett avtal. Samtidigt visar detta också att vi har fått kämpa mer än många andra på arbetsmarknaden.

Vilka berörs?


SVAR: Avtalet gäller privatanställda i storkök som lagar mat till skolor och sjukhus på uppdrag av kommuner och regioner. Stora arbetsgivare är Coor Service Management Group AB, Compass Group AB och Sodexo. Kommunals avtal gäller cirka 1 500 medlemmar, enligt Visita finns cirka 2 000 anställda på avtalsområdet.

Avtalet med Visita gäller från den 1 september 2023 till den 1 september 2025.

Utanför Karolinska Universitetssjukhuset i Solna berättar den strejkuttagna medlemmen och arbetsplatsombudet Alma Salja att många har velat strejka, men att de också har varit oroliga för vad en strejk kan leda till.

– Den stora frågan har varit: Blir jag av med jobbet? Jag har försökt förklara att man inte behöver vara orolig.

Alma Salja, arbetsplatsombud.
Alma Salja, arbetsplatsombud.

Vad säger du om att det nu inte blir strejk?

– Det är väl bra att det blir så. Men jag vet att många har varit peppade. Några blir nog besvikna.

Måltidsvärden Rahmeh Houlani kommenterar avtalet:

– Vi har fått ett första steg. Jag känner mig glad att det blev resultat utan konflikt.

Rahmeh Houlani, måltidsbiträde.
Rahmeh Houlani, måltidsbiträde.

Vilken löneökning blir det?

SVAR: Lönerna ökar i år med i genomsnitt 1 036 kronor och nästa år med 895 kronor. Båda åren höjs lönerna den 1 september.

Avtalet innebär att varje minimilön totalt ökar med 2 450 kronor under avtalsperioden. I år ökar de med 1 350 kronor och nästa år ökar de med 1 100 kronor. 

Vad innehåller avtalet mer?

SVAR: Avtalet innebär även att OB, ersättningar och tillägg ökar med 4,1 procent i år och 3,3 procent nästa år.

Även semesterperioden görs om. Den ska nu starta den första juni och sträcker sig till den sista augusti. I avtalet finns också ett krav på att lönesamtalet ska dokumenteras skriftligt.

Vad säger arbetsgivarna?

SVAR: Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn vill inte närmare kommentera vad det var som gjorde att medlarna hittade en lösning på något som bara någon vecka tidigare var omöjligt att lösa. Han anser att det är en fråga som bara Kommunal kan svara på.

– Vi har haft olika uppfattningar om vissa delar men jag är glad över att vi hittat en lösning. Vi är stolta över att ha försvarat märkessättningen och är särskilt nöjda över att våra medlemsföretag och de skickliga arbetstagarna i de berörda verksamheterna slipper en öppen konflikt, säger Torbjörn Granevärn.