Varslet omfattar måltids- och kökspersonal på bland annat Karolinska universitetssjukhuset Solna, Norrlands universitetssjukhus och Hudiksvalls sjukhus. Totalt berörs 11 arbetsplatser och drygt 150 personer kan tas ut i strejk (se faktaruta).

Avtalet med Visita för storkök löpte ut den 31 augusti. Trots intensiva förhandlingar finns inget nytt avtal för privatanställda i storkök som lagar mat till skolor och sjukhus på uppdrag av kommuner och regioner. Stora arbetsgivare är Coor och Sodexo. Kommunals avtal gäller cirka 1 500 medlemmar. Cirka 2 000 finns på avtalsområdet, enligt Visita.

Kommunal kräver en låglönesatsning, men förhandlingarna har strandat.

Strejk på Enskede gårds gymnasium 2003.

När kan man strejka? Och vilka får ersättning?

KA reder ut

Sorgligt för svenska modellen

– Vi tycker det är tråkigt och sorgligt i dessa inflationstider att arbetsgivarna bråkar om att ge de lägst avlönade lite, lite extra. Det är sorgligt för den svenska modellen, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare, Kommunal.

Vilket är det viktigaste skälet till att varsla om strejk?

– De vill inte medge en låglönesatsning utan att göra andra försämringar i avtalet och då var beslutet enkelt men samtidigt svårt, säger Johan Ingelskog.

Varför är det svårt?

– Att varsla om stridsåtgärder är den yttersta åtgärden facket har för att för att få till ett kollektivavtal. Samtidigt med det slutbudet vi fick var det ganska enkelt, säger Johan Ingelskog.

I strid med ”märket”

Kommunal har i förhandlingarna krävt en mer fördelaktig semesterperiod och att kostavdraget inte ska vara obligatoriskt. Samtidigt säger Kommunal nej till att ob-ersättningarna inte höjs och hävdar att det är i strid med ”märket” som sätter nivån på löneökningarna på arbetsmarknaden.

Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn ställer inte upp på Kommunals beskrivning av förhandlingsläget.

– I konstruktiva förhandlingar så tittar man på många olika förslag och lösningsvarianter. Visita står bakom det av industrins parter satta märket, och det är inom den ramen vi har som ambition att gå i mål, säger han.

Stämmer Kommunals bild av slutbudet?

– Vi har inte lämnat något slutbud, absolut inte.

Planerar ni stridsåtgärder?

– Nej det gör vi inte i dagsläget utan vi fokuserar på att få i gång förhandlingarna så fort som möjligt så att vi kan lösa det.

Medlare ska utses

Parterna inväntar nu besked från Medlingsinstitutet om vilka som utses som medlare. Efter att det är klart kommer medlingsförhandlingar att dra igång så fort som möjligt.

Varslet innefattar även en nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad på samma arbetsplatser, från samma tidpunkt.  

Här är listan på arbetsplatser som är uttagna i konflikten

Kävlinge Produktionskök

Norrlands universitetssjukhus – Produktionskök NUS

Karolinska universitetssjukhuset i Solna

Bollnäs Sjukhus – Restaurang Blå

Vittra grundskolan – Gävle

Hudiksvalls sjukhus Restaurang Pulsen

Restaurang Esset Gävle Sjukhus

Hemsjögårdens kök – Alingsås

Sodexo Gävle – Kök

Märsta: Stjärnköket

Karolinska universitetssjukhuset Huddinge: restaurang 61:an

Läs mer här: