I mitt vuxna liv har jag ofta tänkt att ett fyllt kylskåp är sinnebilden av trygghet. När jag fyllt kylskåpet kan jag le en stund mot mejeriprodukter och grönsaker och tänka: nu klarar jag mig ett tag till.

Huvudpersonen i den autofiktiva romanen ”Love me tender” tänker precis tvärtom: Ett bekvämt liv med fyllda kylskåp får mig att vilja dö.

Jag tänker att våra olika förhållanden till kylskåp beror på att vi vuxit upp i olika samhällsklasser. Författaren Constance Debré, berättarjaget, föddes in i den franska borgerligheten och kulturetablissemanget.

Vad betyder ”jag har inga pengar”?

Under läsningen funderar jag på vad formuleringen ”jag har inga pengar” innebär för någon som har tillhört den klassen. Hon har slutat sitt toppjobb som jurist, har ingen inkomst, men äter middag på restaurang om kvällarna och går till den dyrare simhallen om morgnarna.

Efter hand säger hon dock upp sin minimala lägenhet och får bo gratis hos en bekant, gör sig av med alla prylar och böcker. Det fascinerar mig; allt detta gör hon för att få skriva.

Även detta beslut tror jag är lättare att förverkliga för en person som har haft mycket pengar, som inte behövt vara rädd för att de ska ta slut. Hon kan ju alltid ta ett juristjobb igen.

Dras in i en sjuk vårdnadstvist

Så jag tänker på pengar och klass när jag läser den här boken. Men också på hur skört ett föräldraskap kan vara. 

Efter separationen från sin sons pappa börjar huvudpersonen träffa tjejer, ligga med tjejer. I likhet med SD:s Björn Söder tycks exmaken ställa likhetstecken mellan homosexualitet och pedofili och drar in familjen i en sjuk vårdnadstvist. Psykiatriker slår fast att berättarjaget inte är olämplig som förälder för att hon är homosexuell och skriver en bok (jo, hon blir ifrågasatt för det också!) men väl inne i byråkratin tar allting tid. 

Och åren går. År som hon skulle kunnat vara förälder. Det är hjärtskärande läsning. Samtidigt upptäcker hon ett liv med tjejer, simning, skrivande och minimalt med pengar, som vore omöjligt om hon haft sin son. 

En kort roman som fascinerar och provocerar på flera plan!

“Love me tender” av Constance Debré

Översättning: Emma Majberger 

Utgiven på bokförlaget Atlas