– Du vet Pernilla, jag kommer aldrig att ha samma rättigheter som du har. Vi bor inte i samma land. Det Sverige som jag bor i är något annat.

Jevhen som sa det kommer från Ukraina. Vi möttes i en intervju för några år sedan. Han hade arbetstillstånd och anställningskontrakt inom lant, men blev ändå lurad på lönen.

Jag tänker på det han sa när jag läser ”Imperiets barn”. 

Författaren Liza Alexandrova-Zorina har intervjuat 32 rysktalande personer med bakgrund i före detta Sovjetländer. Alla bor och arbetar i Sverige. En del med arbetstillstånd, andra utan. Det de har gemensamt mer än att de måste försörja sig, är att de inte litar på den svenska staten eller myndigheter. Vad det leder till blir tydligt när hon träffar Maga, som enligt Säpo är en av ledarna för den tjetjenska maffian i Sverige.

”Förstår du mademoiselle? Ingen bryr sig om knegarna. Därför måste de ha fixare som löser problemen”, säger han. 

Maffian ger hopp när facken stänger dörren

Han ser sig mer som en människorättsaktivist än en maffiamedlem. När rättsväsendet och fackförbunden vänder ryggen till rysktalande arbetare som luras på löner, blir maffian deras hopp. För en månadsavgift på 500 kronor och hälften av summan de får ut av arbetsgivaren ställer de upp med sina egna mer eller mindre våldsamma metoder. 

”Och det är väl lite som att gå med i ett fackförbund. Man behöver inte oroa sig. Fixarna tar hand om allt: lön, arbetsvillkor och säkerhet”, säger Maga.

Person efter person som intervjuas av Liza Alexandrova-Zorina berättar med självklarhet om hur det är vardag att bli utnyttjad eller blåst på pengar. Det i sig är ingenting nytt, det är nyheter som de flesta av oss läst förut, men aldrig har jag sett följderna av det beskrivna så tydligt som här. 

Kan en bok förändra villkoren?

Att det är många migrantarbetare som behöver hjälp på arbetsmarknaden visar en annan bok. I ”Något har hänt – 100 berättelser från den nya arbetsplatsen” berättas om hundra av personerna som fackförbundet SAC mött sedan 2020 när de inledde ett projekt för att hjälpa migrantarbetare.

Korta strama berättelser återger öden som liknar de i ”Imperiets barn”. Hittills har man hjälpt 3 000 personer och drivit in 17 miljoner kronor för arbetarnas räkning. 

På 1930-talet skrev bland andra Ivar-Lo Johansson och Moa Martinsson om statarlivet. Då var de en sensation och en viktig del i att statarsystemet gick i graven. Nu nästan hundra år senare är frågan om Liza Alexandrova-Zorina kan bidra till att förändra villkoren för en ny grupp? 

”Imperiets barn” av Liza Alexandrova-Zorinas är utgiven på Volante förlag

”Något har hänt – 100 berättelser från den nya arbetsmarknaden”, redaktör Pelle Sunvisson, är utgiven på Federativs förlag