Personliga assistenter i ny protest mot slopade dygnspass
”Vi vill ha våra dygn.” Ropen skallade när personliga assistenter och vårdtagare tågade genom Stockholm. Drygt 26 000 personer har skrivit under uppropet som lämnades till Kommunal.
Protesterna handlar om ändrade regler för dygnsvila utifrån EU:s krav. Förra veckan demonstrerade brandmännen i protest mot att dygnspassen hotas.
Även personliga assistenter vill ha kvar dygnspassen och ifrågasätter tolkningen av EU-reglerna, att passen kan vara högst 20 timmar, i avtalet med Kommunal och SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.
– Vi kräver att Kommunal ska skriva in ett undantag, säger Marie Grönberg, personlig assistent i Karlskrona och initiativtagare.
Kämpar för att skydda dygnen
Med vårsolen i ögonen ropade Marie Grönberg ut detta över Sergels torg i Stockholm innan hon började organisera protesttåget. Omkring 50 personer hade slutit upp. Christina Woxblom, personlig assistent från Bollnäs, var en av dem. Hon berättar att hon arbetat i vård och omsorg i 30 år men blev utbränd av det rullande schemat i äldreomsorgen.
– Jag är här för att skydda dygnspassen. De har räddat mig, säger Christina Woxblom.
Selva Eguez som också är personlig assistent är snabb att lyfta att dygnspassen är bra för alla.
– Vi har långa pass, men också många lediga dagar, säger hon.
Ett tiotal av de som slöt upp för att rädda dygnspassen var brukare. En av dem var Sahae Mosleh från Solna.
– Om dygnspassen tas bort är det ett sabotage mot personlig assistans, det är också ett sabotage mot de som inte syns eller hörs, säger Sahae Mosleh.
Från Sergels torg gick protesttåget längs Sveavägen ledda av polisens blåljus.
Framme vid Kommunals förbundskontor lämnades namnlistorna över till Kommunal.
– Vi vill att ni ska lyssna på vad vi säger, det är vi som vet hur vi ska jobba, det är vi som vet hur det är för våra vårdtagare, säger Marie Grönberg.
Assistenter bjöds in till Kommunal
Samtidigt som förbundsombudsman Margaretha Johansson tog emot listorna bjöd hon in assistenterna till ett möte för att lyssna.
Efter mötet säger Marie Grönberg att känslan är att Kommunal lyssnade.
– Det kan hända att budskapet går hela vägen fram just nu, säger Marie Grönberg.
Kommunal svarar skriftlig till Kommunalarbetaren där förbundsombudsman Margaretha Johansson i en kommentar skriver:
”Vi hade ett bra och konstruktivt samtal. Vi är tacksamma för att medlemmarna gör sina röster hörda och att de berättar för oss vad de tycker. Vi ser och hör kritiken och förstår oron. Arbetstider är en viktig fråga och många medlemsgrupper har oerhört pressade scheman som lämnar väldigt lite individuell frihet. Kommunal tar den här frågan på stort allvar. Just nu pågår ett mycket intensivt arbete för att hitta bra lösningar som gagnar medlemmarna.”
Skärpta regler för dygnsvila
EU:s arbetstidsdirektiv säger att man måste ha elva timmars vila per dygn, mellan arbetspassen. I Sverige har det funnits undantag inskrivna i flera kollektivavtal och i praktiken har ”undantag” varit vanliga inom exempelvis vård och omsorg.
Men nu har EU krävt att Sverige börjar följa reglerna om elva timmars dygnsvila.
Kommunal, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, samt Sobona har därför förhandlat om kollektivavtalet för att nå upp till kravet från EU. Från den 1 oktober blir det svårare att göra undantag i de verksamheterna.
Nu pågår förhandlingar som reglerar arbetstiderna för personliga assistenter (Bilaga J) och räddningstjänsten (Bilaga R). Det beräknas vara färdigt före sommaren.
Nu förhandlas villkoren för anställda i privata vårdföretag.