Sedan 14 år tillbaka har jag haft förmånen att jobba dygnspass och är därmed en av tusentals människor som får en betydande del av sina liv slagna i bitar på grund av det huvudlösa beslutet att förbjuda dygnspass. 

Enligt ”EU-direktiv” är det tydligen ”ohälsosamt” att arbeta dygn. Slutsatsen drar de utan att en enda av oss dygnsjobbare tillfrågats och de verkar inte ha minsta insikt om hur vår arbetssituation och möjlighet till återhämtning faktiskt ser ut. 

Vi har rejält med återhämtning

Beslutsfattarna verkar tro att en dygnsarbetare hugger sten i 24 timmar om dagen sju dagar i veckan och ser det som ett hollywoodskimrande hjältedåd att förbjuda lidandet. Problemet är att de fått det hela om bakfoten. 

På min heltidstjänst går jag till jobbet sex gånger i månaden. Jag har jag alltid en sammanhängande ledighet på 12 dygn i sträck – varje månad – och jag har alltid minst två, oftast fler, dygn ledigt mellan varje pass. 

Läs det stycket ett par gånger till, och säg sedan att jag skulle ha svårt med tid för återhämtning?

Varför vill Kommunal och SKR inte nå en överenskommelse som gör att vi kan behålla dygnspassen? Gjorde de det skulle EU sannolikt acceptera det.

Bara i min lilla arbetsgrupp om sju assistenter och en brukare kommer tre av oss assistenter vara tvungna att säga upp oss då vi långpendlar och omöjligt kan jobba kvar om dygnspassen tas bort. Trots att vi älskar vårt jobb. Den som har jobbat längst av oss började 1988, det är alltså 35 år hos samma brukare. De övriga har jobbat här mellan 20-25 år – hos samma brukare.

De lägger sig platt för EU

När nu tusentals dygnsarbetare på goda grunder blivit heligt förbannade och protesterar blir saken plötslig ännu mer dåraktig. Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR drar nämligen fram EU-kortet. Det vill säga att de hävdar att ”EU har bestämt det och då är det slutdiskuterat”. Det är helt felaktigt. 

EU har sedan tidigare ett direktiv gällande förbud mot dygnspass inom EU. Fram till nu har Sverige haft kollektivavtal som trots det möjliggör dygnspass. Men efter att det anmälts till EU har EU-kommissionen legat på Sverige om att ändra avtalen. Och Sverige med Kommunal och SKR i spetsen verkar bara lägga sig platt.

Jag har tre frågor till Kommunal

Vanvettet kan sammanfattas i tre frågor jag nu begär att Kommunal och SKR ska svara på i offentligheten:

1. Den överväldigande majoriteten av oss dygnjobbare upplever inte att det är ohälsosamt, tvärtom mår vi väldigt bra just på grund av våra unika arbetstider och har anmärkningsvärd låg sjukfrånvaro. Varför hävdar ni motsatsen trots att ni inte ens frågat oss? 

2. Varför lägger inte beslutsfattarna fokus på att klargöra för EU att det aktuella direktivet är felaktigt istället för att lägga sig platt och orsaka att tusentals människor i Sverige inte kan behålla sina jobb? 

3. Varför vill Kommunal och SKR inte nå en överenskommelse som gör att vi kan behålla dygnspassen? Gjorde de det skulle EU sannolikt acceptera det. Jag vill veta VEM som är skyldig och VARFÖR denne har intresse av att förbjuda dygnspass?