– Vi kommer att strida för våra dygnspass, vi kommer aldrig att ge oss, säger Marie Grönberg, personlig assistent i Karlskrona och en av initiativtagarna.

I veckan samlades brandmän i Stockholm för att protesterade mot skärpta regler om dygnsvila som kan leda till ett stopp för dygnspass. I Karlskrona kämpar personliga assistenter för att behålla dygnspassen och har på några veckor samlat in fler än 17 000 namn.

På måndag den 17 april klockan 10 samlas de på Sergels torg i Stockholm. Marie Grönberg förväntar sig att flera tusen sluter upp och även stöd ifrån brandmännen. Kontakter har även tagits med brukarnas intresseorganisationer. Nu förbereds plakat och Marie Grönberg jagar efter en megafon så att hon kan ropa ut över Sergels torg att dygnspassen ska räddas.

– Det här känns fantastiskt, tillsammans är vi starka, säger Marie Grönberg.

Ifrågasätter tolkningen av EU:s regler

Protesterna handlar om en skärpt tolkning av EU:s regler för dygnsvila i Kommunals avtal med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona.

Marie Grönberg, personlig assistent i Karlskrona som protesterar mot de nya arbetstidsreglerna. Foto: Magnus Lejhall

Nu ifrågasätts tolkningen att passen inte kan vara längre än 20 timmar.

– Vi köper inte det här. Det står ingenstans i EU:s direktiv hur långa passen får vara. Vi är beredda att åka hela vägen till Bryssel, säger Marie Grönberg. 

Dygnspassen är det bästa för både för brukarna och arbetsmiljön anser assistenterna som poängterar att de får tillräckligt med återhämtning både under passet och mellan passen.

Kommer fortsätta slåss

Namnlistan ska lämnas över till Kommunal på måndag. 

– Vi behöver inte någon som talar om för oss hur vi ska jobba, det är vi som kan verksamheten. Det gör inte Kommunal i Stockholm. Vi kommer att slåss för våra vårdtagare och för oss själva. Vi kommer aldrig att ge oss. De vet inte vilka kvinnor som de har med att göra, säger Marie Grönberg.

Skärpta regler för dygnsvila

  • EU:s arbetstidsdirektiv säger att man måste ha elva timmars vila per dygn, mellan arbetspassen. I Sverige har det funnits undantag inskrivna i flera kollektivavtal och i praktiken har ”undantag” varit vanliga inom exempelvis vård och omsorg.
  • Men nu har EU krävt att Sverige börjar följa reglerna om elva timmars dygnsvila. Från den 1 oktober blir det mycket svårare att göra undantag, läs mer här.
  • Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har därför förhandlat om kollektivavtalet för att nå upp till kravet från EU. Bilaga J och R, som reglerar jour respektive arbetstiderna inom räddningstjänst, har dock inte förhandlats klart än. Det beräknas vara färdigt före sommaren.
  • Nu förhandlas villkoren för anställda i privata vårdföretag.