31-åriga Emma Lövgren har precis satt sig i bilen på väg hem. Den här onsdagen, precis som många andra dagar, har det varit fullt upp på jobbet. En vanlig arbetsdag besöker hon omkring 15 hushåll.

– Det är många som skaffar nya kaminer och eldstäder just nu, och många vill ha igång sina gamla eldstäder. Folk är rädda för att det ska bli för dyrt att bo kvar och vill kunna leva så billigt som möjligt genom att elda, säger Emma Lövgren.

Emma bästa tips – så eldar du smart

Har du en modern eldstad? Då finns det oftast en eldningsinstruktion där det står hur du eldar i din eldstad, till exempel hur mycket ved du behöver lägga in. Slarva inte och läs igenom den ordentligt.

Har du en äldre eldstad? Kontrollera om den har fått en brandskyddskontroll under de senaste sex åren. Annars behöver du boka en tid för att få det gjort. Detta är för din egen säkerhet.

Hur mycket kan jag elda? Håll dig till max tre kilo ved per timme. 

Hur länge kan jag elda? Håll dig till max tre till fyra timmar i sträck. Annars riskerar skorstenen att bli för varm. Lika länge som du eldar behöver du låta skorstenen vila.

Vad är en sekundär värmekälla? Till exempel är en braskamin en sekundär värmekälla. Det innebär att den värmer upp delar av rummet som den står i. Ett misstag är att människor kanske eldar hårdare än vanligt i sina sekundära värmekällor.

Vad borde jag elda med? Det är jätteviktigt att du väljer torr ved. Om du i stället använder fuktig ved är risken stor för soteld, även kallat skorstensbrand. Det är också viktigt att undvika att lägga in för lite eller för mycket ved på en och samma gång. Det kan få konsekvenser för både eldstaden och skorstenen. 

Dags att tömma askan? När du tar ut askan behöver den ligga i ett obrännbart kärl med ett tätslutande lock. Om du slänger askan i till exempel en kartong, eller i plast, kan det börja brinna. Ett lätt misstag är att ställa askan på farstun över natten, men om du har otur kan det få konsekvenser.

Även hon har märkt av de dyra elpriserna. Tillsammans med sin sambo bor hon i ett torp där hon använder en vedspis och en kakelugn. Emma Lövgren är glad över att hon som sotare kan se över sina egna eldstäder. 

– Nu är det ännu viktigare att veta hur man eldar med förstånd, säger Emma Lövgren.

Undvik vanliga misstagen

Det finns flera vanliga misstag som du enkelt kan undvika, enligt Emma Lövgren. Till att börja med behöver du kolla om dina äldre eldstäder har haft en brandskyddskontroll de senaste sex åren. Annars behöver en tid bokas för det. 

En tumregel är att inte elda mer än tre kilo ved per timme. Det gäller även att inte elda mer än tre till fyra timmar åt gången. Men varför är det så viktigt? 

– Lika länge som du eldar i eldstaden behöver du låta den, och skorstenen, vila innan du drar igång igen. Det är viktigt att den hinner svalna ordentligt, säger Emma Lövgren.

Emma Lövgren, sotare.

Folk vill ha igång sina eldstäder nu med en gång. Många har ju panik över att elpriserna ser ut som de gör.

Emma Lövgren, sotare

En utmaning med att få folk att elda med förnuft är att väntetiden för en installationsbesiktning har ökat ordentligt. I Värmlands län ligger den på omkring fyra till sex veckor – vilket är sex gånger längre väntetid än i fjol, enligt Emma Lövgren.

– Folk vill ha igång sina eldstäder nu med en gång. Många har ju panik över att elpriserna ser ut som de gör. Jag tror även att väntetiderna kommer bli längre ju mer vi närmar oss jul, säger hon.

– I nästan varje hus jag besöker är det enda folk pratar om elpriserna och att man vill börja elda mer, säger Emma Lövgren.

Värmlands enda kvinnliga sotare

En av de bästa delarna med jobbet är att det känns som att hon gjort något viktigt när arbetsdagen är över. Emma Lövgren tycker även om att jobba med händerna.

Du är Värmlands enda kvinnliga sotare. Vad tänker du om det?

Jag tror att normen är att det är en man som är sotare. Så ser det tyvärr ut i många yrken, men för mig var det inte något som stod i vägen för att jag skulle välja det här jobbet. Visst kan arbetsmiljön vara påfrestande ibland och vi utsätts ju för mycket sot, men jag hoppas att fler kvinnor väljer att bli sotare om de vill det.