Larmet kom en mörk oktoberkväll 2005. Klockan var 19 och undersköterskan Camilla Backman var på väg till hemtjänstens lokal i Dals-Ed efter första delen av sitt kvällspass. Hon visste att larmet kom från en dam som larmade ofta, men aldrig vid den här tiden, dessutom hade hon senaste tiden fallit mycket och gjort sig illa.

– Larmcentralen i Malmö hade inte fått kontakt med henne och jag förstod att det kunde vara bråttom. Så jag gasade nog på lite.

Köra fort.

Då kan du slippa fortkörnings­böter

KA reder ut

Samma kväll var två poliser ute och gjorde hastighetskontroller med en fartkamera. Camilla kom körande på en raksträcka och blev stoppad. Hon fick gå ut ur hemtjänstbilen och sätta sig i polisbilen där hon fick ta emot en bot för fortkörning.

– Jag kommer inte ihåg hur fort jag körde men det var en femtiosträcka och jag körde kanske 60 kilometer i timmen. Jag skrev på att jag godkände boten direkt för jag ville snabbt till henne som larmat. Polisen tog inte alls på allvar att det kunde vara bråttom.

Överklagade boten

Det visade sig efteråt att damen hade ramlat, men inte skadat sig allvarligt. Camilla var ändå arg och irriterad över att hon fått böter när hon gjort sitt jobb. Hon visste att sjuksköterskor och läkare får köra för fort i brådskande fall som ett larm och kände att det var orättvist. Dagen efter stegade hon direkt upp till chefen.

– Hon höll med mig. Vi överklagar sa hon och hjälpte mig att göra det. Utan henne hade det inte blivit något.

Vad säger lagen?

Det är i trafikförordningens kapitel 11 det står att polisman, bilinspektör, tulltjänsteman, kustbevakningstjänsteman, läkare, sjuksköterska, barnmorska, veterinär eller av personal inom Kriminalvården kan ha rätt att bryta hastighetsbegränsningen.

Den rätten har de bara i ”brådskande yrkesutövning”.

Det står också att det kan gälla för andra i ”jämförliga trängande fall”.

Källa: Trafikförordningen

De överklagade till Vänersborgs tingsrätt och sedan vidare till hovrätten. I mars 2006 bestämde hovrätten för Västra Götaland att Camilla Backman i det här fallet hade rätt att köra för fort. Boten för fortkörning som polisen gett henne var mot lagen och drogs tillbaka. Hon behövde inte betala.

– Det var som att vara i en bubbla. Det var så overkligt. Det var så många som stöttade mig och blev glada. På jobbet hade de haft en insamling för att jag skulle slippa betala mina böter om jag förlorade. De pengarna betalade jag tillbaka.

Tyst larm

Vad hon inte visste då var att hon kämpat för fler än sig själv. Trafikrättsexperten Maria Ceder säger att hovrättens beslut om Camilla Backmans böter påverkar alla domstolars tolkning av hemtjänstarbetares böter för fortkörning. Bland annat har tingsrätten i Sundsvall friat en undersköterska med hänvisning till det.

– Hovrätten tog ställning till att hennes situation var jämförlig med sjuksköterskors och läkares och hon fick köra fortare än hastighetsbegränsingen vid det här tillfället. Beslut och domar från hovrätten har en prejudicerande verkan, säger hon.

Camilla Backman.
Camilla Backman.

Det betyder att deras beslut och domar påverkar hur en lag ska tolkas vid andra tillfällen. Men det betyder inte att den som arbetar inom hemtjänsten får köra för fort när som helst. I beslutet påpekar hovrätten att det inte är sjuksköterskor som åker på larm inom hemtjänsten och att larmet i det här fallet var ett tyst larm.

Tysta larm är larm där ingen haft kontakt med den som larmar och man därför inte vet vad som hänt. Det är larm som är prioriterade eftersom personen som larmar kan ha fått en hjärtinfarkt eller skadat sig allvarligt. I Camillas fall konstaterade hovrätten att det var ett brådskande sjukdomsfall som hade gett henne rätt att köra för fort om hon var sjuksköterska.

Titta på varje fall

Så får alla hemtjänstarbetare köra för fort när de har brådskande sjukdomsfall nu?

– Jag skulle inte våga uttala mig och säga att det är straffritt i varje enskilt fall. Man måste titta på varje fall och göra en bedömning om de omständigheter som är i den situationen. Men det är klart att det finns fall där man valt att tillämpa det, säger Maria Ceder.

Camilla Backman tycker att det egentligen är självklart att hemtjänsten ska finnas med bland de yrken som får köra för fort i vissa fall.

 – Det gäller ju bara om det är larm så det betyder inte att vi ska köra för fort jämt. Hade ju varit käckt om det blivit en paragraf. Det tycker jag.