Finns det fall där det är lagligt att köra för fort?

SVAR: Ja, det finns två olika lagar som ger rätt till det i vissa fall. Trafikförordningen och brottsbalken.

Vilka yrken får köra för fort om det är ett akut läge?

SVAR: I trafikförordningen står det att hastighetsgränserna får brytas av polisman, bilinspektör, tulltjänsteman, kustbevakningstjänsteman, läkare, sjuksköterska, barnmorska, veterinär eller personal inom Kriminalvården, eller i andra jämförliga trängande lägen. Det sista är viktigt. Det är de orden som flera gånger har gett anställda i hemtjänsten rätt att köra fortare än hastighetsbegränsningen när de varit på väg till larm som de misstänkte var allvarliga.

Får man köra för fort om det är ett nödfall utan att tillhöra något av yrkena som räknas upp i trafikförordningen?

SVAR: Ja, säger chefrådman Thed Adelswärd, men säger också att det inte är självklart. Han lutar sig mot nödvärnsrätten i brottsbalken. Där står det att vem som helst får överträda lagar om det föreligger nöd och en fara hotar: ”liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse”. Då kan det vara lagligt att köra för fort. Men det står i lagen att överträdelsen ska vara rimlig i förhållande till nöden. Om det blir rättegång avgör rätten om lagbrottet du gjort är rimligt.

Vad gör jag om jag fått fortkörningsböter?

SVAR: Du får skriva under att du godkänt boten och att du kört för fort. Efter det har du 30 dagar på dig att betala den.

Vad händer om jag inte godkänner och skriver under mina fortkörningsböter?

SVAR: Då är det polisens sak att bevisa att du kört för fort. Först får du en påminnelse om att skriva under. Gör du inte det då tar polisen beslut om ärendet ska lämnas till åklagare. Gör de det kan det bli rättegång. Om domstolen då kommer fram till att polisen hade rätt så dömer de dig till böter. Tycker de att polisen hade fel blir du frikänd.

Jag har skrivit under boten och godkänt den på plats, men nu tycker jag ändå att det var fel vad gör jag?

SVAR: Du kan överklaga till tingsrätten och be om inhibition. Det betyder att betalningen ställs in eller fryser tills rätten tagit ett beslut och du betalar inte innan det är klart.

Hur överklagar jag fortkörningsböter?

SVAR: Du överklagar till tingsrätten för orten där du körde för fort och ber samtidigt om inhibition – att betalningen fryses tills de tagit ett beslut. Då bestämmer de om du ska betala eller inte. Om du tycker att tingsrätten tog fel beslut så kan du överklaga det vidare till hovrätten. Hur du gör står i beslutet från tingsrätten.

Om jag överklagar fortkörningsböter till domstol, måste jag gå på rättegång då?

SVAR: Nej, det vanliga är att tingsrätten eller hovrätten fattar sina beslut utan att den som överklagar är med. Vill du vara med kan du skriva det i överklagan.

Källor: Polisen, Trafikförordningen, Brottsbalken, Sveriges domstolar