Nyligen kunde vi läsa om restaurangbranschens utmaningar att hitta rätt kompetens inför sommaren då branschen på grund av restriktionerna har varit tvungna att säga upp personal. En krögare uttalade sig med ”Tack och lov har vi en grundstab som är duktiga men de vi fyller på med håller inte den nivån vi haft tidigare år, man får lära upp dem nu”.

Jag har verkligen full respekt för den situation som de befinner sig i. En restaurang är en verksamhet som är direkt beroende av intäkter för att gå runt. Men det är inte kommunerna i Stockholms län. Det är inte de som har behov av välfärden som betalar ur sin egen ficka. 

Runt om i länet står tomma platser på äldreboendena. Varför platserna är tomma tänker jag inte spekulera i. Men vi står i Sverige inför att den största generationen någonsin snart är så gammal att de behöver en plats.

Det är inte brist på pengar. Det är politikernas beslut om hur äldreboendena ska få sina intäkter som skapar problemet.

När platser står tomma kommer neddragningar av personal, hyvlingar, uppsägningar och en försämrad arbetsmiljö som ett brev på posten, med motiveringen att äldreboendet inte får intäkter för en tom plats. Men samtidigt har staten överöst kommunerna med pengar, och alla Stockholms läns kommuner gjorde överskott 2020. Allt från 35 miljoner till 341 miljoner kronor finns i kommunkassorna.

Det är inte brist på pengar. Det är politikernas beslut om hur äldreboendena ska få sina intäkter som skapar problemet.

Med neddragningar av personal tappar kommunerna viktig kompetens. Precis det restaurangbranschen nu står inför kommer även att bli ett problem för äldreomsorgen när man får svårt att rekrytera kompetent personal. Kortsiktigt tänkande kommer få enorma konsekvenser om inte styrande politiker slår i handbromsen och tänker om.

När det vänder och äldreomsorgens platser fylls igen, då har medlemmarna i Kommunal kanske redan sökt sig till andra jobb. Hur ska då kommunerna och de privata företagen som driver äldreomsorg få tag på personal med rätt kompetens?

Betala boendena för de tomma platserna med det överskott som ni har. Se till att behålla Kommunals medlemmars unika kompetens, för snart är äldreboendena fulla igen.

Hur ska vi få människor att välja att jobba inom äldreomsorgen när förutsättningarna för att ha ett sunt arbetsliv är försumbara? Vad kostar det inte att rekrytera och lära upp nya medarbetare? 

Det är dags för långsiktigt tänkande och skärpning av länets kommunpolitiker. Det är kommunpolitiken som bestämmer ersättningsmodell och den går att ändra snabbt. Betala boendena för de tomma platserna med det överskott som ni har. Se till att behålla Kommunals medlemmars unika kompetens, för snart är äldreboendena fulla igen. Prioritera personalen, det är en satsning på de äldre. Prioritera inte ett överskott i kommunernas ekonomiska bokslut.