– Det är klart att jag känner mig tryggare med visiret. Jag har inte varit rädd för smittan tidigare heller men många har varit oroliga och då känns det förstås tryggare. Det är ganska skönt att ha ett visir på sig när barnen nyser till exempel, säger Maria Hall som är elevassistent på Stenbocksskolan.

Det var efter att kommunen fått en klustersmitta av covid-19 bland personal i skola och förskola strax innan jul som skolchefen fattade beslut om obligatoriska visir. 

– Det är en fördel med en mindre kommun – det går snabbt och vi var igång en timme efter beslutet. Jag högg ett helt lager visir och sedan körde vi. Vi delade ut dem direkt med instruktioner om hur de skulle skötas och rengöras. Det gick jättebra och vi lyckades stoppa vidare smittspridning, säger Conny Oskarsson, skolchef i Boxholm.

Maria Hall arbetade mellan jul och nyår när skolans fritids hade öppet och visiren infördes. 

Då kändes det fjärmande med ett visir och konstigt att ha något framför ansiktet medan hon jobbade:

– De satt väldigt hårt i början så många klagade på ont i huvudet, men sedan har det kommit en mjukare variant. Några har skojat till det och pimpat sina visir med stjärnor och blommor. Det som kvarstår är att det är lite jobbigt att prata med visiret på. Det blir ett burkigt ljud och svårare att höra varandra, säger Maria Hall.

Jag skulle önska att kommunen erbjöd visir till dem som känner sig otrygga och att det inte var obligatoriskt.

Ulf Carlsson, barnskötare

På förskolan Mjölnarkullen arbetar barnskötarna Ulf Carlsson och Johanna Kulojärvi. Ulf hör till dem som inte är särskilt positiv till att behöva använda visir:

– Jag är tyvärr negativ. De har inte kunnat visa att visir verkligen påverkar smittrisken i vårt yrke. Därför har jag inte riktigt motiveringen att använda visir eftersom det sitter åt och är i vägen när jag jobbar med barnen. Jag skulle önska att kommunen erbjöd visir till dem som känner sig otrygga och att det inte var obligatoriskt, säger Ulf Carlsson.

Ulf Carlsson och Johanna Kolujärvi jobbar som barnskötare i Boxholm.

Hans kollega Johanna Kulojärvi är mer positiv även om hon håller med om att visiret kan vara i vägen när barnen kommer nära:

– När barnen kryper upp i knäet kommer de emot det, men i stort tycker jag att det är bra att vi har dem. Jag känner mig inte jättemycket tryggare i arbetet med barnen men när man träffar föräldrar och andra vuxna är visiret superbra.

Det har ju varit mycket diskussioner där personalen i skola och förskola känt sig åsidosatta när det gäller skydd mot covid-19. Nu visar kommunen att de tar det på allvar och att de ser att de här grupperna också är utsatta för smittan

Åsa Holm, sektionsordförande Kommunal

Kommunals sektionsordförande Åsa Holm ser enbart fördelar med att personalen fått skyddsutrustning. 

– Det har ju varit mycket diskussioner där personalen i skola och förskola känt sig åsidosatta när det gäller skydd mot covid-19. Nu visar kommunen att de tar det på allvar och att de ser att de här grupperna också är utsatta för smittan. 

SKR: Hindra inte personal att använda munskydd

Covid-19

Arbetsmiljö

För att stoppa smittspridningen bland personalen innan jul fattades förutom beslut om visir också beslut om att all personal som varit i kontakt med någon av de smittade skulle skickas hem i karantän med full lön fram till dess att de testats.

– Det var helt enkelt för att få stopp på smittan, och det gick bra. Lite tursamt kom ju julen sedan så många var lediga. Och de som jobbade i mellandagarna började använda visir och nu fortsätter vi med det. Vi gör allt vad vi kan för att förhindra smittspridning och lindra medarbetarnas oro. Visiret blir en trygghet för medarbetarna, säger Conny Karlsson, skolchef i Boxholm.

Alla personalgrupper har fått ett personligt visir. Visiren används vid inomhusarbete.