Så gick det till när Kommunal svängde i las-frågan
Jag blev själv lite överraskad över att vi fick igenom alla våra krav, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin om las-överenskommelsen förra veckan. Han tror inte att Vänsterpartiet vill stoppa den från att bli lag, trots partiets hot att fälla regeringen om LO körs över.
Tobias Baudin tycker att han har hållit sitt löfte, att aldrig som Kommunals ordförande gå med på försämringar av medlemmarnas anställningstrygghet.
– Det här blir den första förbättringen i lagen på mycket länge för våra medlemmars anställningsvillkor, inte minst för de visstidsanställda, säger han.
För en vecka sedan kom nyheten att Kommunal tillsammans med IF Metall säger ja till en las-överenskommelse mellan Svenskt Näringsliv och PTK.
Att Kommunal sa ja överraskade många. Kommunal och Tobias Baudin har framstått som några av de hårdaste kritikerna inom LO under las-förhandlingarna som slutligen kraschade i mitten av oktober. Då stod Kommunal bakom ett enigt LO som sa nej till det slutbud som presenterades.
– Vi behövde inte ens ta ställning till vad som stod i slutbudet eftersom våra krav om att få bort allmän visstidsanställning och hyvling inte fanns med. Det var lätt att säga nej.
Lite senare signalerade IF Metall att de trots allt kunde tänka sig att säga ja. Från Kommunal var det tyst medan andra LO-förbund kritiserade IF Metall för att svika enigheten i LO.
– I det läget kände jag att Kommunals möjlighet att påverka var genom att kontakta de politiska partierna. Jag tog också sådana kontakter.
Under tiden pågick avtalsrörelsen om löner och andra villkor.
– Vi träffade arbetsgivare som frågade varför vi sagt nej i las-förhandlingarna. De diskussionerna ledde till att vi hade en förhandling med Svenskt Näringsliv en vecka innan nyheten presenterades att vi var överens, berättar Tobias Baudin.
Vi fick igenom våra krav, som innebär bättre villkor för visstidsanställda och regler som ökar tryggheten vid hyvling. I det läget fanns det bara ett alternativ.
Han säger att Kommunal då förklarade vilka krav de hade för att säga ja till las-överenskommelsen. Och att de träffade Svenskt Näringsliv ytterligare en gång inom en vecka. Sedan var det klart.
– Vi fick igenom våra krav, som innebär bättre villkor för visstidsanställda och regler som ökar tryggheten vid hyvling. I det läget fanns det bara ett alternativ, att säga ja till överenskommelsen. Den innehåller ju också annat som är bra, till exempel möjligheten till omställningsstöd och utbildning.
Kritiken från andra LO-förbund mot Kommunals agerande har varit hård. Men Tobias Baudin ångrar inte att han agerade för sina medlemmars bästa.
– Vi hade sagt ja redan i oktober om den överenskommelse vi nu har hade kommit som ett förslag då. Men jag förstår att det inte gäller för andra förbund, och respekterar att vi tänker olika för att våra medlemmar har så olika villkor.
Han upplever att reaktionerna har varit mer positiva bland Kommunals medlemmar.
– De flesta har varit nöjda även om en del också är kritiska.
Han ser ingen stor risk för att förändringarna om uppsägningsregler ska leda till tystare arbetsplatser som kan hämma det lokala fackliga arbetet.
– Uppsägningsreglerna är i stort sett samma som i dag. Och utökade turordningsregler påverkar oss knappast alls. Det händer väl nästan aldrig att våra medlemmar riskerar att sägas upp på grund av arbetsbrist. Så jag tycker inte att de ska oroa sig över risken att bli uppsagd. Den är inte större än tidigare.
Får vi inte med kraven om bättre villkor för visstidsanställda och vid hyvling, då kan vi inte längre säga ja till överenskommelse.
Samtidigt säger han att det känns surt att behöva gå med på utökade undantag från turordningsreglerna.
– Men arbetsgivarna måste få något också i en förhandling.
Nu ser han fram emot att regeringen inleder arbetet med att göra delar av las-överenskommelsen till lag.
– Jag tror att det sker i början av nästa år. Och då ska Kommunal vara med och påverka utredningsarbetet.
Svenskt Näringsliv och PTK kommer att ha en plats var i utredningen. Kommunal och IF Metall får dela på en plats.
– Det är ännu inte klart vem vi enas om som ska sitta med. Kanske blir det bestämt nästa vecka, säger Tobias Baudin.
Han är mycket tydlig med att regeringen, C och L måste säga ja till de förslag som fack och arbetsgivare enats om.
– Får vi inte med kraven om bättre villkor för visstidsanställda och vid hyvling, då kan vi inte längre säga ja till överenskommelsen.
Vänsterpartiet hotar att väcka misstroendevotum mot regeringen om den lägger fram ett lagförslag som inte stöds av LO. Men Tobias Baudin tror inte att partiet gör allvar av sitt hot. Han säger att han har haft kontakt med Jonas Sjöstedt tidigare för att bland annat diskutera las.
– Vi har fortfarande kontakt via sms. Och jag har bra kontakt med den nya partiledaren Nooshi Dadgostar. Jag har därför svårt att tro att partiet stoppar ett förslag som gynnar våra arbetarkvinnor i välfärden, säger Tobias Baudin.
Liten ordlista
Svenskt Näringsliv är en arbetsgivarorganisation för privata arbetsgivare. PTK är en förhandlingsorganisation för tjänstemän och akademiker. LO är en facklig centralorganisation för arbetare och har 14 medlemsförbund, däribland Kommunal.
Hyvling kallas det när arbetsgivaren sänker sysselsättningsgraden och därmed lönen för anställda.
Turordningsregler finns i lagen om anställningsskydd, las. De säger att vid uppsägning på grund av arbetsbrist gäller principen sist anställda får sluta först, förutsatt att de som blir kvar har tillräckliga kvalifikationer att sköta de arbetsuppgifter som finns på arbetsplatsen.