– I många frågor är vi fortfarande ett enat LO. Vi vet vart vi vill nå. I huvudsak är det fortfarande så att alla LO-förbunden har samma mål. Ibland kan vägen dit skilja sig men i huvudsak vill vi samma sak, säger Susanna Gideonsson.

Så LO dör inte i och med dagens besked?

– Nej det tror jag absolut inte.

Susanna Gideonsson.
Susanna Gideonsson.

Att Kommunal och IF Metall till sist gick med på las-uppgörelsen fick genast saftig kritik från andra LO-förbund. Den gemensamma presskonferensen om las-uppgörelsen hade knappt hunnit sluta innan både Byggnads och Sekos ordföranden gick ut med ilskna reaktioner.

– Jag är besviken över att sammanhållningen inom LO inte var starkare, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm, enligt ett pressmeddelande från förbundet.

Och Sekos ordförande Valle Karlsson uttrycker i ett annat pressmeddelande från Seko oro för LO:s framtid.

– En sak är säker, det kommer få effekter på LO och LO:s roll. Exakt vilka konsekvenserna blir för samarbetet inom LO och LO:s roll framöver måste vi nu analysera, säger han.

Tobias Baudin, Kommunal.

Förändringar av las

Baudin: Blir bättre för medlemmarna

Nyheter

LO-styrelsen informerades inte förrän i går kväll om vad som skulle komma i dag. Den sena information tror Susanna Gideonsson har irriterat en del förbund. Det är för tidigt att spekulera om LO så småningom kan komma att ansluta sig, enligt LO-ordföranden.

– Visar det sig att merparten av förbunden vill ansluta sig så självklart så kommer vi kunna ta upp diskussionen i LO. Men först då.

Men hade dagens överenskommelse sett ut på samma sätt den 16 oktober, då ett enat LO sade nej, är det inte omöjligt att svaret hade varit annorlunda.

– Jag kan inte garantera det men möjligheterna hade varit bra mycket större, säger Susanna Gideonsson.

Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kommenterade uppgörelsen vid en presskonferens på eftermiddagen. De kallade avtalet för en historisk uppgörelse. Stefan Löfven påpekade att flera LO-förbund kan ansluta sig till avtalet i ett senare skede.

– Från regeringens sida ser vi det som positivt om fler fackförbund skulle ansluta sig. Regeringen välkomnar en så bred överenskommelse som möjligt, sade Stefan Löfven.

Ett styrkebesked för den svenska modellen menade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och lovade att ändrad lagstiftning ska komma under mandatperioden, alltså senast 2022.

Och några förändringar av innehållet i avtalet från politiskt håll ser hon inte framför sig.

– Det handlar i så fall om förändringar av teknisk karaktär, sade Eva Nordmark.

Den statliga las-utredningen är därmed ett avslutat kapitel, enligt ministern. 

Hon lovade att innan jul återkomma med mer exakta besked om hur den fortsatta processen kommer att se ut.

Vänsterpartiet har länge hotat regeringen med att fälla den om inte LO är med på båten. Det är oklart om det nu räcker med att LO:s två största förbund Kommunal och IF Metall är med.

– Vi får nu lyssna på övriga förbund och återkomma, kommenterar partiledaren Nooshi Dadgostar uppgörelsen på Twitter.