Det var en sammanbiten Susanna Gideonsson som tillsammans med avtalssekreteraren Torbjörn Johansson kallade till presskonferens i LO-borgen på fredagseftermiddagen.

Deras besked var att LO-styrelsen enhälligt rekommenderar representantskapet att på tisdag säga nej till slutbudet i LAS-förhandlingarna.

Det föll på frågorna om anställningstryggheten. Men Susanna Gideonsson och Torbjörn Johansson ville inte gå in på enskilda detaljer. Enligt dem var det helheten i förslagen som var oacceptabel för LO.

Tobias Baudin, Kommunal.

Förändringar av las

”Enkelt att säga nej”

Nyheter

Torbjörn Johansson förklarade att både fack och arbetsgivare hade försökt att vara konstruktiva och försöka hitta möjliga kompromisser.

Men också han menade att den statliga LAS-utredningens förslag, som C och L vägrar att dra tillbaka, hindrade en uppgörelse.

Enligt Torbjörn Johansson var utredningen ett facit för arbetsgivarna som inte ville gå med på något som de tycker är sämre än vad de kan få via lag.

– Det blev till slut en uppförsbacke som blev för svår för oss att ta sig över, säger Torbjörn Johansson.

Susanna Gideonsson förklarar att LO aldrig stänger dörren för nya förhandlingar.

– Men nu har vi verkligen försökt. Ända in i kaklet. Nu har vi slutligen gett upp för denna gång, säger hon.

Nu kommer Kommunal och de andra LO-förbunden istället att driva sina frågor om anställningstrygghet i avtalsrörelsen, mot allmän visstid och hyvling.

Samtidigt ska LO göra allt för att försöka förhindra att LAS-utredningen blir lag.

– Den innehåller inget som förbättrar tryggheten för våra medlemmar, säger Torbjörn Johansson.