När nyheten publicerades på KA:s Facebooksida fylldes kommentarsfältet snabbt. Missnöjet är stort. Många berättar om stora arbetsinsatser med schemabyten, övertid, nya arbetsuppgifter och där de utsatts för smittrisker.

Covid-19

Här får anställda coronabonus

Löner

Arbetsgivarnas vanligaste uppskattning är ett presentkort som gäller hos lokala handlare. Ofta på summor mellan 100 och 500 kronor.

I Region Östergötland växte missnöjet redan i våras. Där liksom på många andra håll finns irritation över ett begränsat och exklusivt sortiment i de butiker där presentkortet gäller. Men på andra håll i landet finns det de som fått presentkort på 1000 kronor att lösa in hos någon stor livsmedelskedja.

I Sjöbo kunde de anställda först läsa i Ystads Allehanda om att de som påskpresent skulle få presentkort på 300 kronor hos handlare i kommunen. När undersköterskan Anneli Carlsen öppnade kuvertet hade hon fått ett presentkort med texten ”Du har kämpat hårt – därför kommer julen tidigt”. Presentkorten delades ut den första veckan i april och skulle lösas in senast den 15 maj.

–Vi tänkte att det inte kan stämma. Är detta vår julklapp? Men vi har inte fått till oss något annat. Det känns rätt snopet, säger Anneli Carlsen, som arbetar natt på Ängsgårdens demensboende.

Vi längtar efter ett bra bud, minst 1000 kronor för oss utbildade som i förra avtalsrörelsen.

Anneli Carlsen

KA har utan framgång sökt kommunen för en kommentar.

Anneli Carlsen hade liksom många andra gärna fått samma bonus på 5 000 kronor som de anställda i Region Halland.

– De har lagt på oss på natten fler uppgifter, vi måste städa mer och ytdesinficera. Det har varit hög sjukfrånvaro, det gör att vi får jobba många extrapass och jobba längre pass, säger Anneli Carlsen.

Att årets löneökningar ännu inte är klara väcker irritation.

– Det är en stor snackis. Vi längtar efter ett bra bud, minst 1000 kronor för oss utbildade som i förra avtalsrörelsen. Heltidsmåttet för natten borde sänkas till 32 timmar, det går åt mer tid till att sova både före och efter passen, säger Anneli Carlsen.

Louise Hiort af Ornäs.
Lotta Hiort Af Ornäs, undersköterska.

Även på Akademiska sjukhuset i Uppsala är otåligheten stor över att löneökningarna än så länge uteblivit. Lotta Hiort Af Ornäs är undersköterska på kvinnokliniken:

– Jag vill ha en löneökning, minst 500 kronor, och också få den retroaktivt. Vi behöver högre ob-ersättning för både kvällar, helger och storhelger, säger Lotta Hiort Af Ornäs.

Som en följd av att fler covidpatienter vårdas på sjukhuset har kvinnokliniken fått ta emot patienter från flera andra avdelningar.

– Vi har mycket mer överbeläggningar, det är tyngre eftersom personal lånats ut till covidvården, säger Lotta Hiort Af Ornäs.

Alla har inte möjlighet att utnyttja friskvårdsbidraget.

Lotta Hiort Af Ornäs

Hon hade också gärna sett en bonus på 5000 kronor som den i Halland. I stället har Region Uppsala valt att höja friskvårdsbidraget från 300 kronor till 3000 kronor. Dessutom får anställda ett bidrag på 1000 kronor för att köpa arbetsskor.

– Alla har inte möjlighet att utnyttja friskvårdsbidraget, säger Lotta Hiort Af Ornäs.

I Mörbylånga fick vård- och omsorgspersonalen 2 000 kronor extra på junilönen för som tack för insatser under coronapandemin. Ytterligare någon arbetsgivare har valt samma väg.

Flera kommuner har valt att ge anställda fler lediga dagar. En av de kommunerna är Hallsberg som gett månadsanställda som arbetat den 1 mars till 1 juni en extra ledig dag.