– Först har det tagit så lång tid att få till en ersättning för oss i riskgrupp och sedan införs den från juli och ska bara gälla i tre månader. Sedan då? Usch, man blir arg, säger Linda Selin.

Linda Selin har en allvarlig form av astma. Astma ingår egentligen inte i de riskgrupper som pekats ut av Socialstyrelsen, men hennes lungor är svaga och när hon smittades med svininfluensan för knappt tio år sedan tvingades hon till sjukhusvård där hon sövdes ner och låg i respirator i fem dygn.

– Coronan sätter sig ju på andningen så det har varit en väldigt jobbig tid.

Linda arbetar som undersköterska inom hemtjänst och på ett äldreboende i Enånger. De första veckorna när coronapandemin precis nått Sverige arbetade hon på som vanligt.

– Sedan ringde min chef och tyckte att smittan började komma närmare och att det inte kändes bra att jag skulle vara på jobbet. Hon var orolig. Men vi förstod snabbt att det inte fanns någon ekonomisk lösning när det inte fanns någon ersättning.

Det har varit väldigt oroligt. Det känns som att samhället inte tar risken vi utsätts för på allvar.

Linda Selin, undersköterska

Linda Selin blev trots allt sjukskriven för att hon mådde så psykiskt dåligt av oron för att dra på sig smittan. Hon är 36 år och har två småbarn hemma. Men läkaren gav det bara två veckor eftersom det inte fanns konstaterad smitta bland de äldre som Linda arbetar med.

– Sedan har jag varit på jobbet igen. Det har varit väldigt oroligt. Det känns som att samhället inte tar risken vi utsätts för på allvar.

Nu har regeringen presenterat sitt förslag till ersättning för personer i riskgrupp. Det handlar om en schablonersättning på 804 kronor per dag. Ersättningen kan efter läkarintyg ges till personer som arbetar men inte kan byta arbetsuppgifter eller arbeta hemifrån. Den ska gälla från 1 juli och i tre månader framåt.

– Det är pinsamt. Det är bedrövligt att det tagit så lång tid och sedan blir så lite. Jag är också väldigt besviken över att närstående inte får vara hemma med ersättning. Då är ju risken stor att man nås av smittan i alla fall. Min man har precis blivit varslad och jobbar inte, men för många andra kvarstår ju risken, säger Linda Selin.

Acki Katarina Hurtig.
Acki Katarina Hurtig.

Acki Katarina Hurtig i Övertorneå arbetar som undersköterska i hemtjänsten och har högt blodtryck och är väldigt infektionskänslig. Hon tycker att det är konstigt att ersättningen för riskgrupper ska vänta ända till juli månad:

– Den borde gälla retroaktivt för dem som tvingats stanna hemma, säger hon.

För egen del har hon arbetat på. Hon har varit hemma några dagar när hennes infektionsvärden varit alltför höga då hon är extra mottaglig, men annars har hon jobbat som vanligt i hemtjänsten:

– Alla är ju oroliga så det gäller oss alla. Nu går vi ju ändå med skyddsutrustning, men samtidigt är vi lyckligt lottade eftersom vi haft väldigt lite smitta här uppe.

Man vet ju aldrig hur länge smittan pågår. Det gör ju att det går att hoppas på att de förlänger ersättningen om de märker att smittan hänger kvar.

Acki Katarina Hurtig, undersköterska

Den del i förslaget som hon tycker verkar märkligast – att ersättningen bara ska utgå under tre månader – är också den del som hon hoppas kommer att förändras på sikt:

– Man vet ju aldrig hur länge smittan pågår. Det gör ju att det går att hoppas på att de förlänger ersättningen om de märker att smittan hänger kvar. Jag hoppas på det, annars vore det väldigt konstigt, säger Acki Katarina Hurtig.