Redan innan avtal kom på plats hade cirka 500 anställda i rut-företag varslats bara i Stockholms län, uppger Kommunal. Enligt signaler till facket kan antalet fördubblas de närmaste dagarna. Samtidig avslutas provanställningar och tjänster hyvlas, vilket betyder att sysselsättningsgrader sänks.

Emma Gattson.

Covid-19

”Finns en oro över att bli av med jobbet”

Nyheter

Men nu finns alltså korttidsavtal på plats. Det utgår från de villkor som ingår i regeringens stödpaket till arbetsgivare för att rädda jobben. Staten går då in och betalar 50 procent av lönekostnaderna. Detta under förutsättning att företagen uppfyller de villkor som ställs.

Ett av de företag som har stora förhoppningar på avtalet är Hemfrid som varslat medarbetare i Stockholmsområdet. 

– Vi la varslet innan vi visste om vi kunde använda oss av korttidspermitteringar, nu har vi den lokala förhandlingen kvar. Då kommer ett varsel i ett helt annat läge, då hoppas vi kunna undvika varsel, säger Fia Engström, personalchef Hemfrid.

De 300 som varslats finns i Stockholmsområdet, där cirka 1 500 av företagets totalt 2 400 anställda arbetar. Majoriteten har en sysselsättningsgrad på 75 procent, enligt Hemfrid.

De senaste dagarna har cirka 20 procent av de bokade städningarna flyttats fram.

– Förhoppningsvis kan vi använda oss av korttidspermittering och då kan våra anställda gå ner i sysselsättningsgrad, men ändå behålla sin lön. Om det går hoppas vi slippa varslet, säger Fia Engström.

Nu ser Kommunal över förutsättningarna för hur lokala avtal ska tecknas.

Telefonerna har gått varma hos de fackliga ombuden den senaste veckan. Oron är stor hos medlemmarna på Hemfrid när bokningarna uteblir. Inte minst bland de som har tim- och visstidsanställningar.

– Jag försöker göra så mycket som möjligt för dem, säger Lina Andersson, regionalt fackligt ombud, Kommunal Stockholms län.

Oron för coronaviruset har redan slagit hårt mot mindre företag i branschen. Kommunal har redan kontaktats av många företag som förlorat sina bokningar. 

– Det är katastrof, de har 70 procents avbokningar, säger Lars Frid, RFO, regionalt fackligt ombud, Kommunal Stockholms län.

Flera har frågor om hur provanställningar kan avslutas och andra vill hyvla tjänster, alltså sänka sysselsättningsgraden. Detta i en bransch där flertalet alltså har deltidstjänster. 

– Det är bättre att medlemmarna har jobb än är arbetslösa. Det här är inte det bästa, men vad ska man göra. Och om de varslar om arbetsbrist, då kan vi inte sätta emot något, säger Lars Frid.