Högstadieskolan har lite över 600 elever. När Kommunalarbetaren är på plats är det dags för lunch. Dagen innan serverades hundra portioner mindre än i vanliga fall och i personalrummet är listan på frånvarande lärare lång. 

– Det brukar vara fullt här vid den här tiden men titta nu, säger Ewa-Lena Klingberg och tittar ut över den nästan tomma ljusgården i skolans entréplan.

I 32 år har Ewa-Lena Klingberg städat på Roslagsskolan i Norrtälje men aldrig varit med om något som liknar situationen som de är i just nu. Regeringen har just haft presskonferens om att stänga gymnasieskolorna och högskolorna i landet för att hindra spridningen av det nya coronaviruset. 

– Vår rektor sa senast i morse att vår skola och andra grundskolor inte kommer att stänga. Att det skulle ta i alla fall några veckor att förbereda det. Men vad vet man. Det går fort nu.

Har ditt jobb förändrats på grund av coronasmittan?

– Nej, det tycker jag inte. Jag har fått lite frågor om vi spritar toaletterna och så. Och det gör vi förstås, det gör vi alltid. Vi har över 600 elever här så det behövs. Det kanske blir någon extra gång nu och vi är lite mer noga att vi torkar handtag och lysknappar lite. 

Hon och hennes kolleger är också extra vaksamma över om det ska finns pappershanddukar och tvål på alla toaletter.

– Vi vill ju att ungarna ska tvätta händerna lite mer än vanligt. De har haft genomgång med sina lärare i hur man tvättar händerna. De trodde nog att det kunde det, men det var lite sådär med det.

Har din arbetsgivare varit bra på att informera om vad som gäller?

– Vi hade ett möte i början av veckan med vår chef och hon informerade om vad som gäller. Att vi ska stanna hemma om vi känner oss lite förkylda och krassliga. Och det gör vi ju i vanliga fall också.

Själv är hon inte orolig över att bli sjuk.

– Händer det, så händer det. Men om de stänger skolan vill jag vara hemma. Jag kan inte tänka mig att vara här utan eleverna.