Rebecca Hamerius jobbar på en fristående gymnasiesärskola i Jönköping som drivs av Sanda Utbildningscentrum. Hon är också huvudskyddsombud för Kommunal och tycker att ledningen skött information om coronaviruset till de anställda bra.

– De har skött det jättebra. Vi får löpande information via vår skolplattform. Jag har som skyddsombud kunnat komma och ställa frågor, säger hon.

Anställda som har fått lättare förkylning skickas hem.

– Senast i dag (torsdag, reds.anm) gick en av mina elevassistentkolleger hem för att han var förkyld.

Det finns en stor oro, både bland medarbetare och föräldrar till elever på skolan.

– Vi har elever som är väldigt nedsatta sedan tidigare. Många föräldrar är oroliga och har hållit dem hemma. Vi har skickat hem elever. Det är lite allmänt småkaosigt just nu, säger Rebecca Hamerius, som också fått försöka lugna oroliga kolleger.

Hon har hand om de elever som har störst funktionsnedsättningar. Det gör att det är svårt att informera dem om att det är viktigt med handhygien och liknande.

– Till de som förstår har vi sagt att de måste hosta i armvecket och vi tvättar händerna ofta.

Än så länge har inte regeringen fattat något beslut om att stänga skolor. Under torsdagen meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att man inte gör det nu utan låter varje huvudman avgöra. Det är ändå något som Rebecca och hennes kolleger pratar om.

– Det är klart att vi har pratat om det. Kommer vi få lön då? Men jag är tveksam till att det verkligen blir så att alla skolor stänger.

Utbildningsföretaget har förberett hur de ska hantera ett sådant läge, berättar Rebecca.

– I så fall kommer de blir självstudier. En lärare kommer att hålla i en introduktion och sedan får eleverna studera själva.