Det har spekulerats i LO om vad som ska bli Johan Ingelskogs roll framöver. I dag är han chef för Kommunals arbetsplats- och avtalsenhet.

Men hans namn har nämnts som en tänkbar efterträdare till Lenita Granlund som lämnar som avtalssekreterare i Kommunal vid förbundsmötet i maj. Och som en möjlig avtalssekreterare i LO.

I går fick han frågan från LO:s valberedning om han ville träffa dem för att prata om en eventuell framtid i LO:s ledning. Det är en fråga som valberedningen nu ställer till alla de 17 personer som förbunden har skickat in som tänkbara förslag till valberedningen.

– Jag svarade då bestämt nej. Istället ställer jag mig till förfogande om Kommunals medlemmar vill utse mig till Kommunals nya avtalssekreterare.

Han har aldrig arbetat som kommunalare. Innan han kom till Kommunal arbetade han som ombudsman på LO med bland löne- och avtalsfrågor.

– Innan dess arbetade jag på ett ICA-lager och var medlem i Handels.

Vi står utan stöd från LO eftersom vi inte är med i deras samordning. Det kommer att bli tufft att få igenom våra krav mot SKR och Sobona.

Johan Ingelskog

Johan Ingelskog har varit chef för avtals- och arbetsplatsenheten i nio år, förutom när han under två år var förbundets värvningschef. Han beskriver sin roll som operativ chef för avtalsfrågorna under Lenita Granlunds politiska ledning.

Om Johan Ingelskog blir vald till ny avtalssekreterare vill han fortsätta på den inslagna vägen som han har varit med om att utveckla när det gäller fyra strategiskt viktiga områden.

– Det gäller löner, med extra satsningar till våra yrkesutbildade medlemmar, arbetsmiljö, med bland annat krav om fria arbetskläder, arbetstider, med att få bort delade turer och ge alla rätt till heltid samt yrkesutveckling med bland annat legitimation eller skyddade titlar för till exempel undersköterskor.

Johan Ingelskog tror att det kan finnas stor risk för konflikt för Kommunal i årets avtalsrörelse.

– Vi står utan stöd från LO eftersom vi inte är med i deras samordning. Det kommer att bli tufft att få igenom våra krav mot SKR och Sobona.

Men framför allt tror han att risken är stor för konflikt på den privata sidan, när det gäller Vårdföretagarna, personliga assistenter, sotarna och Bussbranschavtalet.

– Och då har Lenita Granlund avgått som avtalssekreterare. Jag tror att det är viktigt med erfarenhet, uthållighet och kontinuitet i det här läget.

Tidigare har också Jessica Klemetsson förklarat att hon vill bli avtalssekreterare.

Johan Ingelskog

Ålder: 42.

Bor: I lägenhet i Stockholm.

Familj: Två barn, 9 och 12 år, som jag har varannan vecka.

Intressen vid sidan av jobbet: Att följa mina barn i när de spelar fotboll, ishockey eller rider. Själv tränar jag på gym och åker gärna skidor.