Kommunal, Vision, Vårdförbundet, de två lärarfacken och andra har gått samman i ett nätverk under namnet Välfärd i Umeå. Tillsammans vill de agera för en bättre välfärd, inte bara i Umeå utan i hela landet. På lördag den 25 januari arrangerar nätverket en manifestation.

– För Kommunals del är det nära kopplat till oss eftersom våra medlemmar jobbar i välfärden. De behöver schysta arbetsvillkor för att kunna ge god äldreomsorg och barnomsorg. Även brandförsvaret behöver utökade resurser för att på sikt kunna klara kompetensförsörjningen. Detta är viktigt om fler ska vilja jobba i välfärden, säger Anton Markeby, sektionsordförande för Kommunal Umeå.

Kommunal och de andra fackförbunden träffas regelbundet och det var självklart att gå samman.

– Vi kände att vi måste göra något tillsammans. Det måste också politikerna göra. Vi ser att många kommuner ska spara och redan har sparat på välfärden, säger han.

Anton Markeby hoppas att fler i landet inspireras av nätverkets initiativ.

– Det vore positivt. Nätverket är öppet för alla, vi vill att fler ska engagera sig.

Inför manifestationen har Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin framfört en uppmaning på nätverkets Facebook-sida att delta i manifestationen.

– Vi måste vara många som visar på att Sveriges riksdag måste inse att vi måste prioritera välfärden först. För det är viktigt nu att vi kan anställa fler och då behöver vi satsa mer pengar på välfärden. Det är de som behövs för att välfärden ska fungera och det är det som behövs för att Sverige ska fungera, säger han bland annat.

Under manifestationen kommer bland andra Anton Markeby att hålla tal.

– Det ska göras mer inom välfärden på kortare tid, men med färre händer. Det får vara nog nu.

Välfärd i Umeå

Välfärd i Umeå är ett politiskt och religiöst oberoende nätverk som består av Kommunal, Vision, Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet, Vårdförbundet, Akademikerförbundet och Funktionsrätt.

Nätverket genomför en manifestation i Umeå den 25 januari kl 14. De har också en Facebooksida: Välfärd i Umeå.