(Klicka på orterna på kartan eller rubrikerna ovan för att läsa mer om respektive protest.)

– Vi är upprörda och förbannade. Nu är gränsen nådd, säger Ann Widing som jobbat inom LSS i Arvika i mer än 25 år. 

Där samlades cirka 60 personer för att protestera mot ett sämre avtal för dem som jobbar jour

Bara i november i år deltog kommunalare i protester på över tio orter i Sverige. 

I Uddevalla ställde sig runt 200 anställda i äldreomsorgen utanför kommunfullmäktige för att protestera mot sämre scheman sedan kommunen infört heltid som norm. I Halmstad arrangerade Kommunal en manifestation mot planerade besparingar i förskola och skola. I Hallstahammar skrev 223 personer under en protestlista mot delade turer. 

Citaten är hämtade från Undersköterske- och Förskoleupprorets Facebooksidor.. Bilden visar en manifestation av Undersköterskeupproret på Mynttorget i Stockholm.

Nu ropar många på strejk

Nyheter

Så fortsätter det. På skylt efter skylt går det att läsa: Mer pengar till välfärden! Vi vill ha fler kolleger! Nej till fler nätter! Under det senaste året har runt 40 olika slags protester genomförts i form av rena manifestationer, men också ­genom olika protestlistor. På kartan här ovan kan du se var protesterna har skett och vad de handlat om. 

– Vi undersköterskor är luttrade. Jag har sett åtstramningar i 25 års tid. För varje gång har vi stretchat oss lite till, men någonstans tar det stopp, säger Ann Björling, som arbetar på ett särskilt boende i Kolmården. 

Hon och en kollega har tagit initiativ till en protestlista mot dåliga scheman och besparingar. De överväger att genomföra en manifestation under Undersköterskeupprorets flagg. 

Upproret startades tidigare i år av undersköterskorna Marie Wiberg och Jenny Klingstam från Västerås. Under­sköterskeupproret genomförde en nationell manifestation i Stockholm för mer resurser och bättre arbetsvillkor för vård- och omsorgsanställda. Efter det har upproret spridits till lokala aktiviteter. 

Under året har många nattarbetare protesterat mot schemaläggningen när kommun efter kommun inför heltid som norm. De allra flesta är för rättigheten att få jobba heltid, men när det i praktiken innebär att de som jobbar natt får fler pass och mindre inflytande över schemaplaneringen, har många fått nog.