För ett år sedan gjorde skyddsombud ett 40-tal 6:6a-anmälningar om den dåliga arbetsmiljö som schemaläggningen och planeringsverktyget Plugo orsakar. I oktober återkom Arbetsmiljöverket med flera krav på åtgärder som arbetsgivaren måste genomföra.

Tidigare i år startades Undersköterskeupproret. Runtom i landet startades lokala grupper som också genomfört flera manifestationer. För att fortsätta hålla liv i frågan om arbetsmiljön och arbetsvillkoren i hemtjänsten startas nu också ett hemtjänstuppror i Göteborgs stad.

Karta över protester.

Hela Sverige protesterar

Nyheter

– För att vi ska vilja fortsätta gå till jobbet och inte förlora kolleger är det viktigt att hålla liv i det arbete vi hittills gjort, säger Silvana Vretoska, skyddsombud och undersköterska, som jobbar på hemtjänsten i Askim-Frölunda-Högsbo.

I dag har Facebookgruppen Hemtjänstupproret i Göteborgs stad cirka 378 medlemmar. Ungefär lika många har skrivit under en namnlista med krav på bättre villkor.

Den 27 februari hoppas gruppen kunna genomföra en manifestation. De väntar fortfarande på att få tillstånd av polisen.

– Vi har stöd av LO och Kommunal och ska ses i morgon (onsdag) för att diskutera plakat och talare, säger Silvana Vretoska.

Skyddsombud i hemtjänsten i Göteborg ses en gång i månaden och stöttar och hjälper varandra. De har också fått till möten med politiker, nu senast med kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

– Vi släpper inte detta, säger Silvana Vretoska.