De protesterande samlades på Gustav Adolfs torg i Göteborg för att kräva bättre villkor i äldreomsorgen.

Det hölls tal och omkring 4000 namnunderskrifter överlämnades till kommunstyrelsens ordförande, Axel Josefson (M).

– Det var fantastisk uppslutning. Det var jubel och glädje över att vi vågar stå upp för det vi känner, nämligen att det räcker nu. Vi orkar inte mer. Vi behöver mer resurser och fler kolleger, säger Jennie Anttila, undersköterska och förtroendevald för Kommunal, som jobbar i hemtjänsten i Västra Hisingen.

Undersköterskorna Silvana Vretoska och Micaela Gillgren överlämnar namnunderskrifter till kommunstyrelsens ordförande, Axel Josefson (M).

Även om det var många som kom fanns en viss besvikelse för att ingen från den styrande borgerliga alliansen kom. Däremot var några politiker från oppositionen på plats.

– Det var synd att ingen från styret kom. De har nog haft mycket med budgeten (som blev nedröstad av oppositionen, red:s anm). Jag tror inte att de förstår att det är dem vi vill ställa till svars. Det är inte våra arbetsgivare som är syndabockar, de är politikerna som inte lyssnar. Vi tror att arbetsgivarna gör så gott de kan, säger Jennie Anttila.

Under ett års tid har skyddsombuden fått upp allmänhetens ögon på att deras arbetsmiljö behöver förbättras. I december och januari överlämnade skyddsombud i Göteborg 45 6:6a-anmälningar som handlar om dåliga scheman och den stress planeringsverktyget Plugo ger upphov till. Arbetsmiljöverket ställer nu krav på att Göteborgs stad ser över arbetsmiljön, vilket KA berättat om.

– Det är fantastiskt att vi fått sådan respons och att folk börjar lyssna på oss, säger Jennie Anttila.

Skyddsombuden har ett nätverk där de träffas regelbundet och stöttar varandra.

– Vi fortsätter att jobba i nätverket. Det är viktigt att vi inte tappar vårt engagemang. Vilken resa vi har gjort, säger Jennie Anttila.