Varför startade ni undersköterskeupproret?

– Vi har länge tyckt att de drar ner på personal i äldrevården. Det här har grott ett tag. När regeringen sa att de ska spara ytterligare 310 miljoner kronor på äldrevården, pratade jag med Jenny Klingstam om att starta ett uppror för bättre arbetsvillkor. Hon var positiv. Vi är båda arbetsplats- och skyddsombud, jag tog kontakt Kommunal för att få råd.

Undersköterskeupproret

”Nu startar vi Undersköterske­upproret!”

Debatt

Vad är värst när det gäller villkoren?

– Det är de delade turerna, det är fasansfullt, man jobbar mellan 07 och 12, den tyngsta tiden. Sedan går man hem ett par timmar, är tillbaka på jobbet klockan 16 och jobbar till 21. Hela dagen går åt till jobb och fyra timmar får vi inte ens betalt för. Man är helt slut efteråt. De delade turerna är värst och att vi är på tok för lite folk.

Hur ska man lösa problemet? 

– Regeringen behöver förstå att vi inte kan spara mer på våra äldre och personalen i äldrevården. Det kommer att fattas ofantligt mycket folk. Vi behöver få upp statusen på vårt yrke, första prioritet är bättre arbetstider. Ingen vill söka ett jobb där du har delade turer, jobbar varannan helg och får lite betalt. Det finns ingen annan lösning än att anställa mer personal.

Ni har startat en namninsamling också, hur går det för den?

– Jag tror att vi kanske har 9 400 namnunderskrifter. Det är samma krav där, vi vill att regeringen lyssnar. Det är mycket fokus på sjuksköterskor, poliser och lärare. Men om vi undersköterskor inte fanns, då skulle inte vårdkedjan fungera.

Ni planerar en nationell manifestation?

–Tanken är att vi ska ha den i samband med ett regeringssammanträde en torsdag efter sommaren. Vi tänker att man ska kunna ha den på olika platser i landet samtidigt.

Hur hanterar ni kritiken mot Kommunal i Facebook-gruppen?

– Det är ju många medlemmar som också svarar och talar om vad Kommunal gör. Alla vi som jobbar med upproret gör det på fritiden, vi har vanliga heltidsjobb också. Man måste förstå att Kommunal är alla som är medlemmar i Kommunal.

Fotnot: Här hittar du Undersköterskeupproret på Facebook (extern länk).