Kommunals ordförande tycker om att prata om Kommunal i termer som ”stora och starka”. Men vad betyder det nu när Kommunal inte längre har de andra LO-förbunden i ryggen i avtalsrörelsen?

– Ska jag vara ärlig måste jag säga att det betyder att det blivit svårare och tuffare för oss att få igenom våra krav. Det som hänt är att vi inte har stöd från LO-borgen eller av de andra LO-förbunden. Nu står vi helt själv. Men jag vet också att många är förbannade på att vi inte fick det här stödet. Och att vara förbannad är en bra tändvätska som vi ska använda för att få ett bra avtal.

Många medlemmar ropar på strejk?

– Så länge vi har ett kollektivavtal säljer vi vår arbetsfred. Det är när vi inte har ett kollektivavtal vi kan ta till strejkvapnet, men det är också sista utvägen vi tar. Och det är svårt att vid en strejk om kollektivavtal strejka för att politikerna i Sveriges riksdag ska tillföra mer pengar. Det är en politisk strejk och något vi inte ägnar oss åt. 

(Texten fortsätter nedan)

Vad säger du till medlemmarna som vill att ni ska ta strid?

– Det är lätt att dra igång en strejk, men det är svårare att avsluta en strejk, att gå i mål, säger Tobias Baudin och framhåller igen att om det skulle gå så långt som till strejk kommer Kommunal stå ensamma.

S-debattören Göran Greider tycker att Tobias Baudin borde hota med stridsåtgärder redan nu. Helt fel väg, enligt Baudin:

– Man börjar aldrig en förhandling genom att säga att man ska strejka. Det brukar inte ge något bra förhandlingsklimat.

Tobias Baudin tycker att Kommunal har ett bra läge på väg in i avtalsrörelsen. Arbetsgivarna har svårt att rekrytera personal och de anställdas uppror har satt krisen i välfärden på nyhetskartan. 

– Vi känner medvind. Vi ska använda de enorma samhällskrafter vi har i ryggen. Visa på och få fler att fatta att vi behöver fortsatta satsningar på löner och förbättrade arbetsvillkor, inte minst vad det gäller arbetstider.

Kommunals ordförande återkommer gång på gång till att det han möter allra mest när han är ute på arbetsplatserna är krav på förändringar av scheman och arbetstider.

– Lönen är såklart jätteviktig. Men jag är trygg när jag säger att schemaläggning och arbetsmiljö kommer högst på dagordningen. Det måste gå att ha ett arbetsliv som går att förena med ett privatliv. 

Kommer ni att ha specifika krav om arbetstider?

– Det är en allt viktigare fråga för medlemmarna så det är möjligt. I mitten av december lämnar vi över avtalskraven. Jag tror att det kan handla om mer hållbara arbetstider, koppla det till rekryteringsbehovet. Det bästa man kan göra för att få fler att vilja börja jobba i välfärden är att de som redan jobbar där fungerar som ambassadörer. Och det blir man inte om man inte orkar till pension, jobbar delade turer och varannan helg.