Sandra Friberg har haft problem med ryggen i många år. Kotor som låser sig leder till spänningshuvudvärk och ömma axlar. Hon har haft svårt att hitta träning som fungerar.

– Jag kan inte lägga en skivstång på min rygg för det gör jätteont. Jag kan inte mata på med för tunga vikter för då får jag blixtrande huvudvärk, säger Sandra.

Sedan hittade hon lösningen:

– Gummiband har gett mig en chans att bygga upp musklerna. För min rygg har det betytt massor!

Största fördelen är att man får en rejäl utmaning och tung belastning för musklerna utan att riskera att skada sig. Och så är det lätt att justera motståndet som man vill ha det.

Men det finns flera fördelar:

– Du kan ta med dem i väskan, de tar ingen plats. Det är inte som att springa runt med en hantel, ­säger Sandra Friberg.

Själv har hon gummiband både hemma och på jobbet.

– Jag kör några övningar på lunchen. Det är bara att haka fast det i en jackkrok eller ett dörrhandtag. Jag känner skillnad direkt, berättar Sandra.

Sandra Friberg har ett stillasittande arbete, något som lätt ger problem med nacke och axlar. Fysiskt tunga arbeten kan ge problem i samma områden.

– Jag vet många som jobbar inom vården som har problem med rygg, axlar och nacke. Då behöver man stärka upp sina muskler för att orka belastningen, säger Sandra.

Samma övningar fungerar, oavsett om man har stillasittande eller rörligt arbete.

Det man ska tänka på när man tränar med gummi­band är att jobba åt båda hållen: Man tar i när man drar ut gummibandet och håller emot på vägen tillbaka.

– Det finns en skaderisk om du bara släpper gummibandet, säger Sandra.

Jag vet många som jobbar inom vården som har problem med rygg, axlar och nacke. Då behöver man stärka upp sina muskler för att orka belastningen.

Sandra Friberg

Sandra har alltid älskat träning och varit gruppinstruktör sedan hon var 18. Hon har lett grupper i allt från aerobics till afrodans till styrkeklasser, boxning, combat och yoga.

Men under några år där hon först fick flera missfall och sedan blev mamma till två flickor tappade hon bort träningen helt och gick kraftigt upp i vikt.

– Min kropp hade förfallit fullkomligt, jag kände inte igen mig själv, berättar Sandra.

Efter ett tag lyckades hon komma i form igen, med hjälp av hemmaträning.

– I början kändes det som att hemmaträning är fusk, att man inte tar i. Det är den inställningen många som går på gym har, berättar Sandra.

Sandra gillar att inspirera andra, så hon började instagramma om sin väg tillbaka.

– Det växte vidare och jag fick fler och fler följare.

För ett år sedan startade hon också en Youtubekanal, där hon redan lagt upp över 60 träningsfilmer. Den mesta träningen är i hemmiljö och ofta helt utan redskap. Hon vill att det ska vara enkelt att få in träningen i vardagen.

Särskilt stort gensvar får de korta träningspassen.

– Det är bättre med ett kortare pass som blir av än ett långt som inte blir av, säger Sandra Friberg.

Sandra Friberg

Yrke: Träningsinstruktör och marknadsansvarig på IT-företag.

Bor: Lund.

Familj: Man och två döttrar.

Sandra på Youtube: www.youtube.com/sandrafribergs

Sandra på Instagram: @sandra.friberg