Succé för helgtjänster i äldreomsorgen i Laholm – utökas till LSS
Laholm går vidare med sina helgtjänster och inför det nu också i LSS-verksamheten. När tjänsterna utlystes var intresset stort med 90 sökande.
För drygt två år sedan införde Laholm, i Halland, som en av de första kommunerna i landet rena helgtjänster i äldreomsorgen, där en arbetstid på 26 timmar är heltid.
– Jag kan verkligen rekommendera det sättet att jobba på, säger undersköterskan Carin Örthagen som jobbade ständig helg i Laholm i cirka två år, men som nu flyttat till Norge.
Enligt Eva Thelander, verksamhetschef för funktionsstöd och kommunal hälso- och sjukvård blev helgtjänsterna en succé. I dag finns 30–35 sådana tjänster i Laholms äldreomsorg.
– Det har fallit väldigt väl ut. Det har blivit i stort sett ett nollsummespel. Tidigare när folk ville vara lediga på helger eller blivit sjuka har det varit förenat med kostnader. Nu är det ordinarie personal i mycket större utsträckning och det har inte blivit dyrare, väldigt marginellt i så fall, säger Eva Thelander.
Högre lön också
Nu finns 2–3 sådana tjänster också inom LSS. Men det kan bli fler.
– Det är möjligt, det är behovet som styr. Men vi behöver också vara en attraktiv arbetsgivare. Vi skapar en bättre kontinuitet och miljö för brukarna samtidigt som vi gör arbetssituationen bättre för medarbetarna, säger Eva Thelander.
Carin Örthagen ser fler fördelar med att jobba enbart helg även om det finns nackdelar också, påpekar hon.
– Man kom ifrån arbetsgemenskapen lite grann. Man är inte riktigt en i gänget, säger hon.
Hon tror inte det passar så bra för yngre människor med tanke på hur mycket social verksamhet som sker på helgerna men för henne som fyllt 60 var det perfekt, säger Carin Örthagen.
– Risken för utbrändhet är ju minimal. Och så var lönen bättre också, tack vare ob-ersättningen.