Undersköterskan Carin Örthagen i Laholm jobbar bara helger

Undersköterskan Carin Örthagen i Laholm jobbar bara helger.

– Det spelar ingen roll om det är onsdag eller lördag i mitt liv, säger hon om varför hon kan tänka sig jobba varje helg året om.

Laholm i södra Halland har som en av få kommuner infört speciella helgtjänster, som ett sätt få bättre kontinuitet och färre timanställda på helgerna.

I ett villaområde i utkanten av Laholm, åt E6:an-hållet, ligger Tangon, ett populärt äldreboende i kommunen. Hit trampar, varenda helg, undersköterskan Carin Örthagen de 2,8 milen på elcykel från hemmet i Halmstad.

Morgonen har varit ganska jobbig. En av de boende går inte att få kontakt med, och uttrycker missnöje med skrik.

Väldigt nöjd att vara helgjobbare

– Jag som inte behöver ha det så varje dag, det klarar ju jag, säger Carin Örthagen.

Helgtjänsterna infördes i våras. Carin Örthagen började den 1 juni. Och hon är otroligt nöjd med sitt nya liv som helgjobbare, berättar hon där vi sitter i det lilla trånga kontorsutrymmet på Tangon.

Undersköterskan Carin Örthagen i Laholm jobbar bara helger.
Carin Örthagen har blivit mycket piggare av att jobba helger.

– Jag är mycket gladare, jag har mycket mer att ge av mig själv. Jag har engagemang uti fingerspetsarna. Jag är så pigg jämnt och tycker det är roligare att jobba.

Känner du en sådan stor skillnad menar du?

– Det är jätteskillnad. Jag jobbade 100 procent i hemtjänsten i tio år, jag var sällan glad och pigg då.

Ett litet aber är de dåliga tåg- och bussförbindelserna mellan Laholm och Halmstad på helgmorgnarna. Och hon funderar lite på hur det ska gå att cykla i vinter men vill inte se det som ett problem.

– Det har jag inte funderat ut än men det går nog att lösa. Kanske kan jag be om att bara få jobba kvällar…?

Missade systerns kalas

Hon jobbar antingen fredag-lördag-söndag eller lördag-söndag-måndag. En-två gånger per månad blir det även tisdag för att vara med på personalmöte.

Blir det aldrig tråkigt att ständigt jobba på helgerna?

– Tråkigt blir det aldrig med själva jobbet men det är klart…syrran i Göteborg hade kalas nyligen, jag hade gärna varit med. Det missade jag ju. 

Ute på avdelningen är det lugnt. Ett par av de boende har parkerats i dagrummet i sina rullstolar, i radion pågår en nyhetssändning från Ekot om de senaste nyheterna från kriget i Ukraina. 

Undersköterskan Carin Örthagen i Laholm jobbar bara helger
För boende är det en trygghet att samma personal dyker upp på helgerna.

Ut från ett av rummen kommer undersköterskan Eva M Larsson som har en helt vanlig tjänst på heltid och jobbar varannan helg, som alla andra som går på ordinarie schema. Hon tycker inte att det gått ut särskilt mycket information om helgtjänsterna, om varför de tillkommit. Men en liten skillnad har hon märkt.

– Tidigare hade vi timanställda på helgerna, det har vi ju fortfarande lite grann. Men det är en trygghet att veta att Carin kommer varje helg, säger hon.

Skulle du kunna tänka dig själv att endast jobba helger?

– Aldrig i livet. Jag är ute och dansar på helgerna så det funkar inte. Jag skulle vilja jobba var tredje helg, inte varannan som nu.

Helgtjänster på flera ställen

Särskilda helgtjänster finns eller har funnits på några andra ställen i landet.

Permanent:

  • Laholm: Arbetstidsmått 26 timmar/vecka för heltid. Över 20 personer har sådana tjänster.
  • Tidaholm: Helgtjänster sedan 2021. Veckoarbetstid 30 timmar. Sex personer hade sådana tjänster våren 2022.

På försök:

• Lekeberg: Projekt med helgtjänster till och med december. 30-timmarsvecka, fem personer omfattas.

Nerlagt:

  • Luleå:  Hade tidigare fasta tjänster med delade turer på helgerna. 32-timmarsvecka. Flera av de anställda sade upp sig. 

På gång:

  • Hylte: Beslut före valet om att verka för särskilda helgtjänster. 

Färre timanställda

Någon utvärdering har inte gjorts ännu. Det är för tidigt, säger Kristina Isaksson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Laholm Men hon har sett att antalet timanställda sjunkit kraftigt. Och idén, som hon själv värkte fram tillsammans med enhetscheferna i äldreomsorgen, föddes ur att man såg att antalet pass med timanställda var alldeles för många.

– Med ständig helg-personal ökar kvaliteten gentemot brukaren och det blir en bättre arbetsmiljö för den ordinarie personalen. Så det är dubbla syften, säger Kristina Isaksson.

Men att utöka konceptet så att ordinarie personal slipper jobba varannan helg är inte aktuellt. Det skulle bli alldeles för dyrt, enligt Kristina Isaksson.

– Men det är egentligen inte den största grejen. Då måste vi anställa mycket mer personal även på dagtid och det finns inte personer att hitta.

Django Reinhardt eller Ulla Billquist

På Tangon serveras det strax lördagslunch, doften av fiskbullar med hummersås börjar sprida sig så sakteliga. Carin Örthagen har några timmar kvar innan hon får cykla hemåt.

Innan lunch passar hon på att ta med sig en av de boende Margareth Glaser ut på en liten kort promenad.

– Jag har infört att vi nu ska se till att komma ut mycket, jag vill att de flesta ska få komma ut varje dag.

Under promenaden pratar de lite om musik, ett av Carin Örthagens stora glädjeämnen i livet och ytterligare en grej hon vill få in i de äldres liv på Tangon.

– Jag brukar ha mig en cd-skiva. Är det inte Django Reinhardt, så är det Ulla Billquist, sånt riktigt gammalt.