Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om lokala avtal med helgtjänster i Laholm, Lekeberg och Sundsvall.

Nu ska även Sävsjö i Småland prova detta i ett år. Försöket innebär att man arbetar fredag-söndag eller lördag-måndag. Man arbetar 27 timmar i veckan med bibehållen heltidslön och normalt ob-tillägg. Kommunen provar det först på särskilda boenden, därefter planerar man att utöka försöket till hemtjänsten och funktionshinderomsorgen.

”Många vill jobba helg”

Anette Karlsson, facklig företrädare för Kommunal i Sävsjö, är positiv:

– Vi ser att det finns många som vill jobba helg. Vissa säger att det här skulle jag aldrig hoppa på, vissa säger att det här skulle jag kunna tänka mig att hoppa på direkt. Det är väldigt kluvet. Om man studerar kanske man vill jobba på helgerna, likaså om man är hemma och är barnledig kan många tänka sig helger.

Anette Karlsson, Kommunal.
Anette Karlsson, Kommunal.

En orsak till att kommunen vill erbjuda helgtjänstgöring är att man vill få bort de delade turerna på helgerna och att de som i dag jobbar helger ibland ska slippa jobba två helger av fem.

– Kommer det in folk som vill jobba bara helger kanske de som inte vill jobba helg så ofta inte behöver det, säger Anette Karlsson.

På gång även i Blekinge

Även i blekingska Olofström utreder man nu ett liknande försök med särskild helgpersonal. Där är motivet höga övertidssiffror, sjukskrivningstoppar och vikariebrist. Också i Olofström är facket positivt, skriver tidningen BLT.