Kommunal meddelade i fredags att ett av deras avtalskrav i årets avtalsrörelse med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, är att slopa dispensen för dygnspass inom räddningstjänst och övrig LSS-verksamhet.

Det kommer efter att över 1000 brandmän skrev under ett avtalsförslag som krävde just det. Initiativtagaren Marcus Aronson, brandman vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, är glad.

– Vi tycker det är otroligt positivt och är jätteglada, det känns som en delseger. Men arbetet är ju inte klart, säger Marcus Aronson.

Värt att strejka för

Han säger att det inte finns några andra alternativ än att Kommunal får igenom sitt krav – även om det krävs en strejk.

– Alla brandmän jag pratar med är villiga att strejka för det här. Det här är den viktigaste frågan för oss brandmän sedan man gick från 56-timmarsvecka. Det påverkar våra liv och verksamheten otroligt mycket, så det finns inget annat alternativ än att driva igenom det.

Marcus Aronson säger att det förtroende som många tappat för Kommunal efter att de gått med på begränsningarna för dygnspass delvis nu har återställts.

Men om Kommunal inte får igenom kravet och brandmännen inte upplever att Kommunal tagit ordentlig strid, tror han att Kommunal kommer tappa allt förtroende hos medlemmarna.

– Då tror jag att man kommer se ett massavhopp. Men bara att Kommunal har tagit upp det här avtalsförslaget och så tydligt visar att de har lyssnat på vad vi säger har återskapat en del av förtroendet som sviktade hos många.

Marcus Aronsson vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund har hållit i namninsamlingen.

Skärpta viloregler

1 000 brandmän kräver dygnspass utan dispens

Arbetstider

Ser inga alternativ

SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg sa i fredags till KA att de säger nej till att slopa dispensen, i alla fall just nu.

Marcus Aronson väljer ändå att tro att de kan ändra sig. Han ser inte några andra alternativ. Eftersom många har lång resväg till jobbet kommer det inte fungera om de måste resa dit dubbelt så många gånger som i dag.  

– Det kommer tydligt visa sig i ett totalt haveri av räddningstjänsten i Sverige. Många kommer söka sig till andra yrken för att det inte är hållbart att jobba kvar som brandman. Det tror jag är resultatet om man inte får igenom det här.