Anställda i kommuner och regioner får i år en löneökning på i snitt 1 125 kronor som motsvarar 4,1 procent som är ”märket” på övriga arbetsmarknaden. Detta enligt Kommunals avtal med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.
– Vi var jättenöjda med 4,1 procent, säger Anna Rudholm.
Hon och arbetskamraterna i köket på Junegårdens äldreboende hade haft lönesamtal.
Anna Rudholm hade fått veta att hon låg bra till, därför förväntade hon sig den löneökning som avtalet gav i snitt, alltså omkring 1 125 kronor.
650 kronor i snitt till kockar
Men i lönebeskedet såg Anna Rudholm att hon fick 700 kronor i löneförhöjning. Arbetskamraterna låg på 600 – 830 kronor. Ingen kom alltså upp i 4,1 procent. Snittet för kockarna på kommunens äldreboenden ligger på 650 kronor.
– Jag känner mig lurad, detta var året när alla skulle få en bra löneökning. Folk har ju fått 1 500 konor, säger Anna Rudholm.
Samtidigt har undersköterskorna på äldreboenden fått löneökningar på i snitt drygt 2 000 kronor. Anna Rudholm är för individuella löner och tycker att kommunen skulle ha skjutit till extra pengar utöver det centrala avtalet för att höja undersköterskornas lön.
Thomas Olsson, ombudsman på Kommunals avdelning Sydväst, förklarar att arbetsgivaren valt att satsa på undersköterskor på särskilda boenden som låg lägre än genomsnittet i landet.
– Det är inga felaktigheter i det, vi har ju heller inget veto och kan säga att så kan vi inte göra. Då kan det bli en differens, någon får 6 procent och någon får 2,1 procent, säger Thomas Olsson.
Eftersom löneökningarna för Kommunals yrken i Jönköpings kommun totalt blir cirka 4,1 procent är detta inget som facket kan ta strid om.
Ny lön redan i april
Samtidigt lyfter han att löneökningarna enligt avtalet med SKR gäller från 1 april och att den betalades ut på aprillönen. De anställda i Jönköping behövde alltså inte vänta på nya lönen så som anställda i många andra kommuner får göra.
Lena Pettersson är HR-chef i Jönköpings kommun. Hon förklarar att kommunens avsikt var att satsa extra för att höja undersköterskornas löner. Men att löneökningarna i SKR-avtalet blev större än vad kommunen räknade med, därmed kunde inte kommunen lägga till extra pengar för satsningen på undersköterskor. Hon förstår att anställda är besvikna, men säger samtidigt att det inte finns individgarantier, alltså garanterade löneökningar, i avtalet.
Lön i kommuner och regioner:
Kommunals avtal med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
Lönerna höjs från den 1 april i år med i genomsnitt 1 125 kronor.
Lägstalönerna höjs den 1 januari 2024 med 1 350 kronor. De nya lägstalönerna blir därmed 23 850 kronor för dem med yrkesförberedande gymnasieutbildning och för övriga blir den 21 570 kronor.
Ob-tillägg och ersättningar höjs den 1 april i år med 4,1 procent.