Tufft när nya löner för personliga assistenter ska förhandlas – kritik mot regeringen
När lönerna för personliga assistenter ska höjas väntar tuffa förhandlingar. Skälet är att assistansersättningen höjs med bara 1,5 procent i statsbudgeten och facken kräver 4,4 procent i löneökningar och låglönesatsning. Arbetsgivarna kritiserar regeringen.
– Självklart är jag kritisk, 1,5 procent räcker inte hela vägen, säger Fredrik Engdahl, facklig företrädare i Kommunal för personliga assistenter i Stockholm.
Timbeloppet hade varit omkring 30 kronor högre om uppräkningen hade följt löneutvecklingen.
Den analysen gör Kommunal, arbetsgivarna och funktionsrättsrörelsen som hänvisar till SCB. Detta var före inflationen som nu ligger på närmare 10 procent.
30 kronor mer i timmen
Kritiken är hård också från Kommunals vice förbundsordförande Barbro Andersson.
– Det är långt ifrån tillräckligt. Vi har framfört att ersättningen borde höjas med 30 kronor. Det var riktmärket innan inflationen. Nu har mjölken och limpan blivit dyrare, det märks i plånboken, säger Barbro Andersson som tidigare arbetat som personlig assistent.
Däremot vill hon inte uttala sig om vilka krav som Kommunal kan komma att ställa i avtalsförhandlingarna.
Kort om avtalsrörelsen
Avtalsrörelsen har precis startat. Facken har ställt krav på 4,4 procent i löneökningar och en låglönesatsning. Resultatet av de förhandlingarna är riktmärket för alla löneökningar på arbetsmarknaden. Men än har Kommunal inte gått ut med sina krav.
Detta händer 2023:
När löneökningarna i industrin är klara bestäms löneökningarna för anställda i kommuner och regioner (SKR) samt Sobonaföretag.
Kommunal förhandlar ett 60-tal avtal, varav tre för personliga assistenter:
- Vårdföretagarna – personlig assistans (Bransch G) 2023-06-30
- Fremia – Personlig assistans 2023-09-30
- Sobona – Personlig assistans 2023-10-31
Kritik mot regeringen
Läget bedöms som allvarligt av Henrik Petrén som är branschansvarig för personlig assistans på arbetsgivarorganisationen Fremia.
Han framhåller att assistansanordnarna är hårt pressade eftersom ersättningen inte följt löne- och kostnadsökningarna sedan 2014. Till det kommer inflationen.
Vi förväntar oss lönekrav som ligger betydligt över 1,5 procents uppräkning.
– Självklart kommer det att bli tufft för förhandlarna på båda sidor. Det är klart att vi förväntar oss lönekrav som ligger betydligt över 1,5 procents uppräkning, men för det vill regeringen uppenbarligen inte betala, säger Henrik Petrén.
Inför höstens val var beskedet från både Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att timbeloppet skulle höjas mer än vad som nu sker.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) har tidigare sagt att hon är medveten om att assistansersättningen släpat efter under lång tid och att hon kommer att följa utvecklingen noga, enligt HejaOlika.
Så funkar assistansersättningen
Nära 90 procent av timbeloppet används till löner, sociala avgifter, ob-tillägg och jourersättning.
Uppräkningen av assistansersättningen ändrades 2013 av den då borgerliga regeringen från 3 procent till 1,8 procent. Sänkningen har sedan fortsatt.
Det har bidragit till att lönerna för personliga assistenter har ökat mindre än för andra grupper.
För personliga assistenter har lönerna ökat med 12 procent åren 2014-2021. För undersköterskor i äldreomsorgen har lönerna ökat med 18 procent under samma period, enligt SCB. Personliga assistenter har en medellön på 26 074 kronor/månad om de är anställda i kommunerna.
Kommunal driver kampanjen #rimliga villkor med arbetsgivarorganisationen Fremia, assistansföretag och funktionsrättsrörelsen.