– Många av oss kommunalare jobbar med människor. Det är så lätt att falla in i roller där man glömmer sina egna behov. Medberoende är enormt stressframkallande.

Det säger Sangeeta Stridh, som är barnskötare samt beroende- och medberoendeterapeut. Ordet medberoende för ofta tankarna till någon som lever med en missbrukare. Även personer som lever nära någon med exempelvis autism, cancer eller depression blir ofta medberoende till sin närståendes problematik. Sangeeta Stridh går längre och menar att många människor, inte minst i Kommunals yrken, blir medberoende också till jobbet.

Är du medberoende till ditt jobb? Testa dig själv här.

Är du medberoende? Testa dig själv!

Hälsa

– Man kan vara medberoende till arbetsgivaren, kolleger och dem vi har som brukare, klienter och patienter. Medberoende är att anpassa sitt eget liv efter någon annans behov. Man har ofta dåligt samvete för man vill inte göra någon besviken.

Unik utbildning för kommunalare

Carl Rentrop är stödassistent, jobbar fackligt för Kommunal i Karlstad och är utbildad mindfulnesscoach. Tillsammans har han och Sangeeta skapat en unik utbildning som ges i form av facklig kurs för Kommunals medlemmar.

Under en dag pratar de om medberoende – både privat och i jobbet – och om mindfulness som ett verktyg för att bli mer mån om sig själv och hantera stressiga situationer. Över 300 kommunalare har gått utbildningen sedan starten 2020. Kommunalarbetaren åkte till sektionen i Karlstad för att vara med.

Carl Rentrop, stödassistent och mindfulnesscoach.

Jag började med mindfulness samtidigt som jag började jobba fackligt och jag såg att stressen är det stora arbetsmiljöproblemet.

Carl Rentrop, stödassistent och minfulnesscoach

Varför är detta en facklig kurs?

– Vi vill inte ersätta arbetsgivarens ansvar, de måste öka bemanningen, säger Carl Rentrop. Men jag tror inte att vi alltid kommer få den hjälp vi behöver från arbetsgivaren. Jag började med mindfulness samtidigt som jag började jobba fackligt och jag såg att stressen är det stora arbetsmiljöproblemet.

Lämna empatin hemma

Carl pratar bland annat om vikten av att lära sig sätta gränser, för sällan gör chefen det åt oss.

– Jag brukar säga: Lämna empatin hemma och ta med medkänslan till jobbet. Känner vi empati så tar vi på oss andras lidande, ilska och frustration. Vi är inte konstruktiva där. Känner vi i stället medkänsla så är vi mer lösningsfokuserade och blir inte utmattade.

Mindfulness i jobbet – så gör du

Du får veta att tre kolleger är sjuka och ni har inga vikarier:

  1. Känn att du har kontakt med dina fötter.
  2. Känn nu efter att du har kontakt med din andning. Ta några djupa andetag.
  3. Nu kan du fatta bättre beslut och reagera konstruktivt.
  4. Efter en sådan arbetsdag: se till att göra något som ger återhämtning och signalera till chefen att det inte får fortsätta såhär.

Gående meditation på väg till jobbet eller mellan brukare:

  • Känn hur dina fötter känns när du går, hur känns andra delar av kroppen, vilka muskler använder du, vad är det för tankar i huvudet just nu?

Datorn/telefonen tar tid att starta. I stället för att bli stressad: blunda och ta några djupa andetag.

Prova gärna guidade meditationer en stund varje dag. På bussen, på rasten eller när du kommer hem. Exempel: appen Mindfulness eller Stressmottagningen på Spotify.

Att visa medkänsla med sig själv är ett bra sätt att träna upp den här förmågan. Att fråga sig själv: Vad behöver jag? Vad mår jag bra av?

– Det krävs mycket träning för att säga nej till en behövande människa och ja till sig själv, säger Sangeeta. Har ni någon gång anpassat er till er arbetsgivares eller brukares behov?

– Alldeles för många gånger, svarar en deltagare.

– Som medberoende möjliggör vi att omständigheter kan fortsätta trots att de inte borde, säger Sangeeta.

Känslor kommer och går

Carl föreläser om hur kropp, tankar och känslor hänger ihop och hur vi kan använda oss av mindfulness, medveten närvaro, i stressiga situationer. Själv var han kritisk till mindfulness förr, men fick rådet att prova guidade meditationer när han var deprimerad. Han började sova bättre och slutade agera i affekt när han blev upprörd.

– Jag förstår nu att känslor kommer och går. I stressade situationer kan jag tänka: Nu är jag stressad. Och i trevliga stunder tänker jag: Njut nu, för det här ögonblicket kommer inte tillbaka.

– Stress är inte farlig om den inträffar då och då och ännu ofarligare blir den om vi vet hur vi ska hantera den.

Sangeeta Stridh, barnskötare samt beroende- och medberoendeterapeut.

Många av oss kommunalare jobbar med människor. Det är så lätt att falla in i roller där man glömmer sina egna behov.

Sangeeta Stridh, barnskötare samt beroende- och medberoendeterapeut

När dagen är slut verkar de flesta deltagarna ha fått med sig insikter.

– Jag har inte tänkt tidigare på att jag är medberoende till jobbet men nu är jag medveten om det och ska vara vaksam på det. Det var tankeväckande att kunna ha både medberoendetänk och mindfulness i jobbet, säger Karl Lind, behandlingspedagog och nybliven medlem i Kommunal.