Jeanette Persson, undersköterska, och Sara Aldrin, enhetschef.

Jeanette Persson, undersköterska, och Sara Aldrin, enhetschef.

I det lilla rummet tränar fyra kvinnor. En på rodd­maskin, en på motionscykel. En tredje kvinna drar i ett gult gummiband medan en fjärde instruerar. 

Det spelas ingen pumpande träningsmusik, däremot läcker ljudet in från möteslokalen intill: Olle Adolphsons gamla låt »Trettifyran«, i allsångsversion.

Så fixar du egen träning på jobbet

Det behöver inte vara svårt att ordna träning på arbetsplatsen. Här är några tips från Kloster hemtjänst:

  • Inventera medarbetarnas kunskaper. Det kan finnas flera som är bra på olika träningsformer och kan lära ut.
  • Det är viktigt att någon är utsedd att ta ansvar för träningen. 
  • Har ni ont om plats? Mycket går att göra på liten yta, som yoga och styrketräning. Fundera också på om det finns någon lokal ni kan låna. Eller kanske finns det ett utegym i närheten?
  • Hantlar och gummiband är mångsidiga redskap som tar liten plats.
  • Schemalägg träningen.
  • Förvara utrustningen på en vagn, så är den lätt att ta fram och ställa undan.

Sedan september förra året har alla 37 anställda kunnat träna en timme i veckan, på schemalagd arbetstid. Det är helt frivilligt, men så gott som alla är med. 

Jeanette Persson är friskvårdsombud och ­leder träningspass för sina arbetskamrater. Innan friskvårdsprojektet började hade hon aldrig lett något pass.

– Men jag tränar mycket själv, flera gånger i veckan, ­berättar hon.

Övningar från gymmet

När hon själv går på gymmet lär hon sig ­övningar, som hon sedan tar med till jobbet. Hon väljer ut enkla övningar som passar människor som inte är så vana att träna. 

Förutom träningen erbjuds alla individuella samtal om livsstil, som kost, stress, sömn och träning. Samtalen hålls av chefen för ett angränsande hemtjänstområde som också är utbildad livsstilscoach.

Jeanette Filander.

Jag känner mig bättre i kroppen, piggare. Och jag har gått ner tio kilo. Det här passar mig jättebra.

Jeanette Filander, undersköterska

En som verkligen har haft nytta av både coachningen och träningen är undersköterskan Jeanette Filander. Efter samtalen med livsstilscoachen har hon lagt om sin kost helt och hållet, och börjat träna för första gången. Hon var lite orolig att hennes fibromyalgi skulle bli sämre av träningen, men så har det inte alls blivit.

– Jag känner mig bättre i kroppen, piggare. Och jag har gått ner tio kilo. Det här passar mig jättebra, säger Jeanette Filander. 

Erfarenhet från Försvarsmakten

Friskvårdsprojektet startades av en ny chef, som kom till Kloster hemtjänst för tre år sedan. Hon hade med sig erfarenheter från en helt annan bransch:

– Jag kommer från Försvarsmakten. Där är träning på arbetstid en självklarhet för att man ska klara sitt arbete, berättar enhetschefen Sara Aldrin.

Enhetschefen Sara Aldrin leder ett träningspass.

Hon betonar att det är tufft att jobba i hemtjänsten, både fysiskt och psykiskt. Man ska orka en hel arbetsdag med förflyttningar och lyft, och ibland uppstår situationer som är på liv och död. När arbetsdagen är slut vill hon att de anställda ska orka med sin fritid också, inte bara krascha i soffan. Därför har hon arbetat för att träning på arbetstid ska bli verklighet även här. 

Ett viktigt mål med projektet är att minska sjukskrivningarna. Och det är inte alls bara en fråga om ekonomi, förklarar Sara Aldrin. Stressen minskar för alla när de som är schemalagda för ett arbetspass kan komma, i stället för att man ska jaga vikarier.

– Det ger kontinuitet och trygghet för både ­anställda och brukare, säger Sara Aldrin.

Träning på schemat

Kloster hemtjänst har inte en friskvårdstimme som man får ta ut på egen hand. De som vill vara med och träna schemaläggs på träningspassen i hemtjänstlokalen. De som inte vill träna jobbar som vanligt. 

Nackdelen med upplägget är att det är ganska krävande att lägga schemat så att alla får ett träningspass i veckan. Varje tisdag och torsdag ges tre till fyra träningspass som de anställda ska planeras in på, utöver det vanliga schema­pusslet. Och varje pass ska ha en ledare på plats, som är ­någon av de tre friskvårdsombuden, eller enhetschefen.

Många tycker att det är härligt att vi får träffa varandra. Det blir roligt och man peppar varandra.

Jeanette Persson, undersköterska

Men fördelarna är flera: De som är träningsovana lär sig mer av att gå på strukturerade träningspass än av att till exempel ta en promenad på egen hand. Och de gemensamma passen skapar gemenskap och sammanhållning. I hemtjänsten jobbar man ofta var och en på sitt håll, och träffar inte sina arbetskamrater så mycket.

– Många tycker att det är härligt att vi får träffa varandra. Det blir roligt och man peppar varandra, säger Jeanette Persson.