Kommunal: Fel att skattepengar går till bemanningsföretag
Att kommuner anlitar bemanningsföretag utan kollektivavtal för att klara sommaren i äldreomsorgen får kritik av både Kommunal och Almega Kompetensföretagen.
– Det är inte det här våra skattemedel ska gå till, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal.
Kommunalarbetarens granskning av jobbsökarsajter visar att inhyrda undersköterskor har slagit igenom i år. Tidigare har det varit sjuksköterskor och socionomer som hyrts av kommuner. Men i år har ett stort antal kommuner valt att lösa vikariefrågan genom att hyra undersköterskor för att klara äldreomsorgen över sommaren. Kommunals ordförande Malin Ragnegård är kritisk till det.
– Bristen på långsiktighet leder till kostsamma och kortsiktiga lösningar. De bara lappar och lagar. Kommunerna som arbetsgivare behöver tänka på varför de har så svårt att få personal. De skulle kunnat satsa på den egna personalen. Pengarna finns uppenbarligen.
”Väldigt tragiskt”
I granskningen har Kommunalarbetaren tagit del av kontrakt där kommuner kan betala så mycket som 643 kronor i timmen till bemanningsföretag.
– Det är väldigt tragiskt. Det är inte det här våra skattemedel ska gå till. Det ska gå till skolan, vården och vårt gemensamma som vi vill satsa på. Inte till bemanningsföretag. Den typen av situationer vi ser i sommar ska arbetsgivarna kunna lösa själva.
Några av företagen som kommuner har använt sig av saknar kollektivavtal. De menar att systemet med kollektivavtal inte är tillräckligt flexibelt för att arbeta med inom bemanningsbranschen.
Alla har kollektivavtal
Patrik Eidfelt, förbundsdirektör för Almega Kompetensföretagen som organiserar bemanningsföretag, menar att det inte stämmer. Alla deras medlemmar har kollektivavtal.
– Vi har ungefär 900 medlemsföretag och i alla fall 60–70 av dem arbetar inom vården.
Han blir förvånad över att kommuner har avtal med företag som inte har det.
– Det brukar vara en förutsättning för affären.
Han menar också att en del kommuner går ännu längre.
– Det finns de som ställer krav på att företagen ska vara auktoriserade hos oss.
Det innebär de genomgått en hårdare granskning, bland annat gör Kompetensföretagen en årlig kontroll av företagens ekonomi och arbetsvillkor.
Går ut över anställda
Att ställa krav på kollektivavtal är ingenting kommuner måste göra. Enligt de lagar och regler som gäller kommuners kan det räcka med att företagen har kollektivavtalsliknande villkor. Malin Ragnegård blir ändå irriterad när hon hör att flera av dem som förser kommuner med hyrpersonal inte har det.
– Det är oansvarigt och illa av kommunerna som gör så. Sveriges Kommuner och Regioner ska föregå med gott exempel.
Med kollektivavtal får du schyssta villkor oavsett arbetsgivare. Du vet att du har rätt till betald semester, ob och så. Här måste du förhandla själv.
Hon menar att det går ut över den anställda när det saknas kollektivavtal.
– Det ger en otrygghet för individen. Med kollektivavtal får du schyssta villkor oavsett arbetsgivare. Du vet att du har rätt till betald semester, ob och så. Här måste du förhandla själv.
Hon menar att de kommuner som anlitat företag utan kollektivavtal behöver se över sin verksamhet.
– De behöver ha bättre kontroller när de anlitar företag. Det är basalt och en så stor arbetsgivare som en kommun ska kunna sådant.