Om några veckor börjar juni. Då kommer flera medarbetare inom äldreomsorgen i Bromöllas kommun att gå på semester. Så var fallet även i fjol, då arbetsgivaren införde tre semesterperioder. Orsaken var bristen på vikarier. 

Det innebär att vissa är lediga när till exempel deras barn fortfarande går i skolan.

– Jag vet att medlemmar har tagit egna initiativ och gjort namninsamlingar. Från arbetsgivarens håll säger man att detta ska köras i tre år och sedan ska man göra en större utvärdering, men vi ser redan nu ett stort missnöje bland personalen, säger Robin Bogren, sektionsordförande i Östra Göinge-Bromölla. 

Många har fått nog och vill ha ledigt samtidigt som sina barn.

Petra Sundbladh, Kommunal Sotenäs

Men Bromölla är långt ifrån ensam. På flera håll i landet kämpar regioner och kommuner med att få bemanningen att gå ihop. De senaste åren har det blivit allt vanligare att arbetsgivare inför tre eller flera semesterperioder.

I Sotenäs har kommunen bestämt att personalen ska gå på semester redan från och med den första juni i år. Även i detta fall beror det på bristen på vikarier. Enligt Kommunals sektion har en handfull medarbetare sagt upp sig under den senaste tiden. 

– Det handlar om erfarna undersköterskor. Många har fått nog och vill ha ledigt samtidigt som sina barn, säger Petra Sundbladh, sektionsordförande.

Nu har kommunen erbjudit 16-och 17-åringar sommarjobb för att täcka bemanningen. Tanken är att ungdomarna bara ska göra enklare arbetsuppgifter, vilket Kommunalarbetaren skriver om här.

Premier och bonusar

Samtidigt uppmanas anställda att flytta på sin semester. I Skellefteå kommun beskrivs situationen som akut och medarbetare inom vård-och omsorg erbjuds hela 30 000 kronor för att flytta på sina fyra veckor. 

Semester! Vad gäller?

Sex frågor och svar om semestern

KA reder ut

Exakt vilka som omfattas av erbjudandet är fortfarande oklart, enligt Kommunals lokala sektion. Därför rekommenderas personalen att inte flytta på sin ledighet ännu. Den som gör det riskerar att inte få någon bonus, då det kan se ut som att personen gjort det frivilligt. 

– Det som har sagts är att de som flyttar på ledigheten får ta ut sin semester i höst. Men om det inte finns personal nu är jag rädd att det inte gör det i höst heller. Då är frågan när man får ta ut sin semester? säger Anki Pettersson, ordförande i Kommunal i Skellefteå. 

Det är en jättetaskig situation med en hård arbetsbelastning.

Henriette Eriksson, Kommunal Västernorrland

I Region Västernorrland överväger man att köpa sjukvård från andra delar av landet. Inget är spikat ännu, men på kort sikt skulle det kunna lösa bemanningskrisen, enligt Kommunals sektionsordförande Henriette Eriksson.

Nytt för i år är även att undersköterskor och skötare får pengar i utbyte mot att de förflyttar sin semester. För varje vecka får medarbetaren 15 000 kronor. Men med det sagt ska ersättning delas ut restriktivt, enligt regionen.

– Det är en jättetaskig situation med en hård arbetsbelastning. Personalen är beroende av att få sin semester och återhämtning. Fler undersköterskor har sagt upp sig i år än i januari till mars i fjol, säger Henriette Eriksson.

I Torsås kommun testar man ett liknande tillvägagångssätt. Här ska alla som vikarierar inom särskilt boende, hemtjänsten, LSS eller personlig assistans få en extra premie på 4 000 kronor. Förutsatt att medarbetaren arbetar samtliga åtta veckor i sommar. 

Tar hjälp av 17-åringar

Men i Ystads kommun går man en annan väg. Här hoppas kommunen att rekryteringen ska få en skjuts av ett erbjudande om tillsvidareanställning. Ungefär 20 nyutexaminerade undersköterskor ska få fast jobb efter sitt sommarvikariat.

– Vi tycker såklart att det är jättebra, förutsatt att man inte går förbi las-listan. Vi har ett stort rekryteringsbehov i Ystads kommun och det här är ju i rätt riktning, säger Johanna Karlsson, fackligt förtroendevald på Kommunals lokala sektion. 

Ett annat sätt att hantera vikariekrisen är att ta hjälp av ungdomar och pensionärer. Region Gotland ska skicka ett erbjudande till 150 pensionärer som tidigare jobbat i bland annat äldreomsorgen. Utöver lönen ingår en bonus på 25 000 kronor, rapporterar Svt Nyheter Öst. 

Det som är negativt är att våra undersköterskor fastnar med endast de tunga uppgifterna

Andreas Christiansson, Kommunal Halmstad

I Halmstad ska man, precis som i Sotenäs, ta in fler ungdomar. Här erbjuds de som läser vård- och omsorgsprogrammet att jobba inom äldreomsorgen och LSS i sommar. Detta trots att personer under 18 inte får utför alla arbetsuppgifter.

På Kommunals sektion i Halmstad tycker man att det är bra, då kommunen behöver locka fler till yrket. 

– Det är bra att de får insyn i hur vi jobbar, men det som är negativt är att våra undersköterskor fastnar med endast de tunga uppgifterna. De kanske inte hade haft tid att läsa tidningen med de äldre oavsett, men det hade varit skönt att kunna variera mellan olika uppgifter, säger Andreas Christiansson, sektionsordförande.

Semesterläget i andra delar av landet

Piteå kommun

Erbjuder olika typer av bonusar till personalen. En undersköterska, som flyttar på en av sina semesterveckor, erbjuds 7 500 kronor extra. Den som flyttar på fyra veckor erbjuds 25 000 kronor, skriver kommunen på sin hemsida. 

Vimmerby kommun

Ont om vikarier i äldreomsorgen. Ordinarie personal kan behöva skjuta på sin semester. Finns inget lokalt avtal om extra ersättning för den som flyttar på ledigheten frivilligt, enligt Vimmerby Tidning. 

Falkenberg kommun

Vikarierande undersköterskor och stödassistenter kan få upp till 8 000 kronor extra – om de är schemalagda mellan vecka 28 och vecka 31. Även ordinarie personal kan få ersättning om de flyttar på enskilda semesterdagar, men det kommer bara att ske i nödfall, rapporterar Hallands Nyheter. 

Pajala kommun

Ordinarie personal, som flyttar på sin ledighet, får 5 000 kronor extra i veckan i upp till högst tre veckor. Den som flyttar på sina fyra veckor får i stället 25 000 kronor extra i bonus, enligt Norrländska Socialdemokraten.

Jönköping kommun

Erbjuder en mängd olika bonusar, enligt kommunens hemsida. Bland annat kan personal inom funktionshinderomsorgen få 8 000 kronor om de jobbar åtta veckor under semesterperioden. Det kan tillkomma ytterligare en bonus på 3 000 kronor om personen jobbar i vissa områden, såsom Gränna. 

Ordinarie medarbetare som kan tänka sig att jobba extrapass, under perioden från midsommar till mitten av augusti, kan istället få en övertidsersättning som är 2,2 gånger timlönen, enligt Smålands Dagblad. 

Nybro kommun 

Svårt att rekrytera inom hemtjänsten och det beror bland annat på att vikarier måste ha körkort. Hittills har kommunen inte ändrat i semesterplaneringen, men det finns en risk att personalen måste flytta sin semester om läget försämras.