Strömsund backar och tar bort nattpass
Med kortare nattarbetstid försvinner ett pass för nattarbetare som jobbar heltid i Strömsund. För Kommunal är det en seger och anställda i äldreomsorgen firar med tårta.
Men frågan om hur det blir i framtiden är fortfarande öppen.
Bland de anställda har oron varit stor för hur arbetstidsförkortningen för natten ska genomföras. Till slut vann Kommunal kampen och kommunen backade från sitt förslag.
– Vi är så glada, till slut gav de sig, det har varit mycket diskussioner och kämpande i den här frågan, säger Lena Gjersvold, undersköterska och skyddsombud i hemtjänsten i Backe/Rossön.
Arbetsgivaren hade föreslagit fler och kortare nattpass. Enligt Kommunal har det lett till att anställda sagt upp sig eller gått ned i sysselsättningsgrad. I protest har en namninsamling gjorts och Kommunal har också påverkat politikerna.
Färre pass möttes med jubel
Från Kommunal är Lena Gjersvold den som varit drivande. När det var klart att ett nattpass försvinner mötte hon arbetsplatsombud som jublade.
Nu fortsätter diskussionen om vad som händer med nattpassen när sommarens schemaperiod är över.
– Jag hoppas att vi får ha kvar det här. Vi har inte råd att folk säger upp sig, vi har svårt nu att få personal och idag har vi inga timvikarier. Vi vill ha arbetsro och arbetsglädje på golvet så att fler vill jobba inom vården, säger hon.
Även om Lena Gjersvold själv jobbar dagtid hade hennes arbetsdagar påverkats om nattpassen hade kortats och dagpassen förlängts.
– Jag har sju mil enkel väg. Om jag skulle slutat tio på kvällen, då hade jag varit hemma elva. Skulle jag sedan duscha och äta, så hade jag inte hunnit lägga ner huvudet på kudden, säger Lena Gjersvold.
Dialogen fortsätter
Gudrun Öjbrand är chef för vård och omsorgsförvaltningen, hon poängterar att diskussionerna med Kommunal fortsätter.
– Nu har vi kommit fram till att vi går Kommunal till mötes, genom att ta bort en natt. Men i det förslaget finns också att den tid som tas bort från schemana måste lösas på något sätt. Har vi personer som vill gå upp i tid så att det här kan lösas? Det är en fortsatt gemensam fråga, säger Gudrun Öjbrand.
Så förändras nattarbetstiden
34 timmar och 20 minuter blir veckoarbetstiden från den 1 april 2022 för de som har ständig natt/som arbetar natt 80 procent av sin arbetstid.
Detta gäller kommuner och regioner (SKR) samt bolag som har avtal med Sobona. Tidigare mått var 36 timmar och 20 minuter.