Nattarbetare i kommuner och regioner får kortare arbetstid från och med den 1 april. Runt om i landet löser arbetsgivare detta på olika sätt. I skånska Sjöbo börjar avtalets regler att gälla redan den 31 januari.

Janice Graje är undersköterska vid Rosenlunds äldreboende Sjöbo.

– Jag vill arbeta 100 procent men har känt att jag inte orkat. Nu kan jag välja att arbeta 100 procent eftersom det blir färre timmar, säger Janice Graje.

Janice Graje, undersköterska.
Janice Graje, undersköterska.

Hon är just nu tjänstledig från sitt jobb men planerar att gå tillbaka till nattjänsten den 1 juni.

Hon har i flera år haft en 90-procentstjänst och i hennes fall innebär en uppgång till heltid knappt någon skillnad i arbetstid i och med arbetstidsförkortningen. Däremot kommer det märkas i lönekuvertet. Om man till exempel har en grundlön på 25 000 kronor, innebär höjningen av sysselsättningsgraden från 90 till 100 procent 2 500 kronor mer i plånboken före skatt.

Man kan välja

Janice Graje har inte helt och hållet bestämt sig för hur hon ska göra. Man kan alltså välja att ligga kvar på sin gamla sysselsättningsgrad, och då i stället få en arbetstidsförkortning.

– Det är upp till var och en hur man hanterar det. Sen vill arbetsgivaren gärna att man går upp i tjänst för vi jobbar mot att vi ska få högre sysselsättningsgrader, säger Anette Gunnarsson, facklig företrädare för Kommunal i Sjöbo.

I arbetstidsförkortning innebär de två timmarna ungefär ett arbetspass mindre på fyra veckor. 

Så förändras nattarbetstiden

34 timmar och 20 minuter blir veckoarbetstiden från den 1 april 2022 för de som har ständig natt/som arbetar natt 80 procent av sin arbetstid.

Detta gäller kommuner och regioner (SKR) samt bolag som har avtal med Sobona. Nuvarande mått är 36 timmar och 20 minuter.

Blir det inte ett väldigt pusslande för att få ihop scheman om många väljer att behålla sin sysselsättningsgrad?

– Det kan det ju bli men sen har vi APT-tid och så som man kan lägga in, säger Anette Gunnarsson.

Göran Kecklund, chef för Stressforskningsinstitutet.

Hälsoscheman

Inget forsknings­stöd för hälso­scheman

Arbetstider

Behåller 10-timmarspassen

Till skillnad från många andra kommuner behåller man 10-timmarspassen på nätterna i Sjöbo. När kortade nattpass har kommit upp på bordet har motståndet varit kraftigt.

– Där har vi i Sjöbo sagt att aldrig. Då ska dagpersonalen jobba en timma mer och det funkar inte. Det var vi helt emot, säger undersköterskan Janice Graje.

Förändringen påverkar löneutrymmet

  • 380 kronor per heltidsanställd i genomsnitt är löneökningen för 2022.
  • Av detta ska 0,3 procent fördelas på yrkesutbildade i vård, skola och omsorg.
  • Samtidigt ska 0,3 procent räknas bort från löneutrymmet för att betala sänkningen av arbetstiden för dem som arbetar ständig natt.
  • Detta gäller inte om den kortare nattarbetstiden eller ett ännu lägre heltidsmått redan har införts.