Efter månader av diskussioner stod det på onsdagskvällen klart att nattpersonalen i äldreomsorgen får behålla sina tiotimmarsnätter. Kommunals sektionsordförande Renée Solstad berättar om hur informationen togs emot.

– Vi hade nattmöte i går kväll och de blev jätte-jätteglada, de som hade loggat in på vårt teamsmöte. Det här är en facklig seger. Det är inte så ofta man får fackliga segrar, säger hon.

Snart kortas arbetstiden för nattarbetare.

Kortad nattarbetstid

Kortad arbetstid på natten – det här gäller

KA reder ut

Förutom att tiotimmarsnätterna förblir orörda är Kommunal också överens med arbetsgivaren om att medlemmarna inte behöver betala någonting för den arbetstidsförkortning som sker för nattarbetarna från den 1 april från 36.20 timmar/vecka till 34,20 timmar/vecka. Enligt det centrala avtalet ska egentligen 0,3 procentenheter räknas av från löneutrymmet för att bekosta arbetstidsförkortningen, något man nu alltså slipper i Oskarshamn.

Och inte nog med det. Arbetsgivaren har också beslutat att i lönerevisionen skjuta till 300 kronor per medarbetare i vård och omsorg inom Kommunals avtalsområde, utöver avtalets 380 kronor+0,3 procent till yrkesutbildade. Pengarna fördelas individuellt.

Pommac i Stadsparken

I eftermiddag blir det Pommac i champagneglas i Stadsparken samt presentutdelning.

– Vi hade tänkt tårta men det ska komma regn här i Oskarshamn, säger Renée Solstad.

Hon räknar med att i vart fall ett 30-tal nattarbetare sluter upp. En av dem är undersköterskan Sofia Aldorsson.

– Jag tänkte dyka upp. Djungeltrumman har gått så det blir nog lite uppslutning.

Sofia Aldorsson.
Sofia Aldorsson.

Oskarshamns kommun lanserade under hösten planerna på att korta ner tiotimmarspassen på nätterna till nio timmar. En väg som många andra kommuner har valt som ett sätt att få ihop heltidsscheman och som ett sätt fullfölja arbetstidsförkortningen för nattarbetarna från den 1 april. Den 2 februari stod det klart att arbetsgivaren ändrat sig. 

I ett pressmeddelande förklarar kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) att man gått Kommunal till mötes.

– Medarbetarna i våra verksamheter har gjort ett fantastiskt jobb under hela pandemin. Det gäller inte minst alla som arbetar inom äldreomsorgen som jobbat hårt för att skydda de äldre. För oss socialdemokrater har det därför varit viktigt att lyssna in vad Kommunals medlemmar framför om sin arbetsmiljö, säger han till tidningen Oskarshamns-Nytt.

Högre sysselsättningsgrad

Men Kommunals sektionsordförande Renée Solstad berättar att idogt fackligt arbete och stort engagemang från medlemmarna ligger bakom att arbetsgivaren faktiskt tagit till sig av kritiken.

– Vid ett möte i höstas fick politikerna höra hur medarbetarna på golvet såg på det. Och det berörde dem starkt, de förstod att det här måste de lyssna på, säger Renée Solstad.

Arbetstidsförkortningen för nattpersonalen löser man med att de anställda får högre sysselsättningsgrad, på, samma sätt som man gjort i exempelvis skånska Sjöbo.

Det är jätteroligt att de fick igenom det här. Det behövs positiva grejer just nu. Hoppas fler får igenom det här.

Sofia Aldorsson, undersköterska

– Hur mycket sysselsättningsgraden ökar med vet jag inte riktigt, det är så nytt det här. Jag tror jag kommer uppåt 90 procent i alla fall, säger undersköterskan Sofia Aldorsson som i dag har en tjänst på 83,7 procent.

Därmed får hon en löneökning men jobbar samma antal timmar per schemaperiod.

– Det är jätteroligt att de fick igenom det här. Det behövs positiva grejer just nu. Hoppas fler får igenom det här.

Samma sak i Falun

Kommunal i Falun har faktiskt just precis i dagarna fått igenom samma sak för de kommunanställda, nattpassen förblir orörda och det blir ingen avräkning för arbetstidsförkortningen. Däremot fick de inte igenom sitt tredje krav att korta ner nattarbetstiden ytterligare. Eftersom man i Falun redan sedan tidigare haft kortare arbetstid än i det centrala avtalet ville Kommunal få ner det till 33,20. Men där blev det alltså nej.

– Vi lyckades inte nå att man skulle gå efter vårt lokala avtal, bekräftar sektionsordförande Linda Lindfeldt i ett sms till Kommunalarbetaren.

Så förändras nattarbetstiden

Kortade nattpass, vilket innebär fler arbetspass och färre lediga nätter har införts i många kommuner som en del i införandet av så kallade hälsoscheman. Detta har också skett när arbetstidsförkortningen för nattpersonalen införts.

34 timmar och 20 minuter blir veckoarbetstiden från den 1 april 2022 för de som har ständig natt/som arbetar natt 80 procent av sin arbetstid. Detta gäller kommuner och regioner (SKR) samt bolag som har avtal med Sobona. Nuvarande mått är 36 timmar och 20 minuter.

0,3 procentenheter ska räknas bort från löneutrymmet för att betala sänkningen av arbetstiden för dem som arbetar ständig natt. Detta gäller inte om den kortare nattarbetstiden eller ett ännu lägre heltidsmått redan har införts.