Varför startar ni ett städuppror?

– Vi är helt enkelt ett lågstatusyrke. Trots att detta är ett väldigt viktigt jobb och speciellt under pandemin. Precis som vården hjälpte vi till att stoppa smittan och vi slet hårt, men trots det syntes vi knappt, säger Marie Vasponi Björkman, som är gruppledare för lokalvården i Forshaga kommun.

– Dels vill vi få upp lönerna, dels vill vi ändra på att det oftast är lokalvårdarna som ryker först när man ser över ekonomin på arbetsplatsen. Eller när det läggs ut på entreprenad, säger kollegan Berith Hedlund.

Marie Vasponi Björkman.

”Vi är över 70000 lokalvårdare – låt oss höja våra röster”

Debatt

Vad hoppas ni kunna uppnå i praktiken? 

– Att lyfta lokalvårdsyrket över huvud taget. Jag tror att det är lätt att tänka att alla människor kan städa, men så är det inte. Du måste kunna material, kemikalier och vara social med kunderna. 

– Man hör också om lokalvårdare som känner att de är i vägen när de ska städa på till exempel kontor. Ungefär som att de inte får synas eller märkas. Men vi är inte bara städerskor – vi är lokalvårdare och heter Marie och Berith.

Marie Vasponi Björkman och Berith Hedlund.

Hur kommer ni att märkas?

– Det är lite för tidigt för att säga. Allt det här är ganska spontant och började med att en lokalvårdare i Västerås föreslog att man skulle ha någonstans att prata med varandra och gå ihop. Då startade jag gruppen på Facebook.

Har ni en uppmaning eller hälsning till andra städare?

– Att vara lokalvårdare är inget att skämmas över. Var stolt över din yrkesroll!