Vi håller rent åt era barn i förskolor och skolor. 

Vi håller rent åt era äldre på äldreboenden.

Vi håller rent åt kommunens brukare på daglig verksamhet.

Vi håller rent åt kommunens alla anställda på kontor, förråd, reningsverk, vattenverk, återvinnings­central och på många andra ställen.

Vi gör er arbetsmiljö bättre

Vi tar hand om er skit med ett leende på läpparna och bidrar till att er arbetsmiljö är bra och att trivseln på era arbetsplatser höjs. Vi underhåller kommunens investeringar genom vårt arbete att ta hand om det som byggs och investeras i för att det ska räcka i många år, eller så får vi de golv som borde bytts för många år sedan att i alla fall hålla ihop. 

Vi gör vad vi kan för att ni ska må bra och ha det bra, ­anpassar oss till era raster och era ändringar med en ständig ihärdighet. 

Hänger ni upp sladdar vid era skrivbord så vi lättare kommer åt? Tänker ni steget längre när ni möblerar för att vi ska kunna utföra vårt jobb?

Vad gör ni för oss? Plockar ni upp leksaker när vi kommer in på förskolan? Ser ni till att eleverna ställer upp stolarna när de går ut för att underlätta för oss? Hänger ni upp sladdar vid era skrivbord så vi lättare kommer åt? Tänker ni steget längre när ni möblerar för att vi ska kunna utföra vårt jobb? Berättar ni vad som pågår på arbetsplatsen vi delar? 

Ger ni oss möjlighet till periodiska insatser eller är ert jobb viktigare än vårt så ni inte kan plocka undan eller ens flytta på er? Eller är ni helt enkelt för bortskämda med att vi ­lokalvårdare viker oss dubbla för att klara vårt uppdrag med eller utan din hänsyn? 

Slitit som djur under covid-19

Ofta märks inte vårt arbete men uteblir något så märks det direkt. Det är inte så uppmuntrande att arbetet inte uppskattas men förkastas direkt vid minsta problem.

Under covid-19 har vi slitit som djur för att hindra smittspridning bäst vi kan. Nya prioriteringar och nytt fokus, detta har vi gjort med stort ansvar och stolthet.

Våra löner är bland de absolut lägsta i kommunerna, trots att vi utför ett så otroligt viktigt arbete! Trots att vi alla är utbildade och bär ansvar på så många plan.

Våra löner är bland de absolut lägsta i kommunerna, trots att vi utför ett så otroligt viktigt arbete! Trots att vi alla är utbildade och bär ansvar på så många plan. Vårt certifikat är en relativt kort utbildning men att detta skulle vara grunden till vår minimala löneutveckling är ju bara befängt. Vår roll och vårt ansvar är inte lättare för att vår utbildning är kort. 

Vi vet vad vi håller på med och mycket i vårt yrke handlar även om känsla och social kompetens och flexibilitet i det yttersta, epitet du inte lär dig på en kurs, men som vi förväntas inneha. Alla kan inte städa, och vem som helst kan definitivt inte städa inom kommunal verksamhet! 

Vad prioriteras egentligen i kommunen? Hur kan vi år ­efter år streta på utan att någonsin bli sedda, uppskattade eller skäligt belönade? 

Jag trivs jättebra med mitt arbete och jag har en bra arbetsgivare. Men det är lika viktigt att alla lokalvårdare i hela Sverige får ett statuslyft.