Det är en kylig aprilmorgon på Täby kyrkogård norr om Stockholm. Det här är en av de arbetsplatser som Kommunal har tagit ut i strejk på fredagen. Det handlar om att få ett nytt kollektivavtal och den stora stötestenen i förhandlingarna med arbetsgivarna har varit omställningsdelen, alltså vilka villkor som ska gälla för de anställda som blir av med jobbet. Det här är något som många tycker är luddigare och svårare än att helt enkelt strejka för mer i lönekuvertet.

– Det är ju inte bara så att vi står här för att vi vill ha 500 spänn mer. Det är lite, vad fan strejkar vi för egentligen? säger Tobbes kollega Anders Östling.

blockad
Fredagen den 29 april klockan 9 gick Kommunal ut i strejk på kyrkans område.

Samtidigt som vi står och pratar arbetar flera oorganiserade inne på kyrkogården. Ungefär fem personer är med i Kommunal här, fem är det inte. Kommunalarbetaren pratar med en av de oorganiserade, som vill vara anonym. Personen säger att hen inte är med i facket och att hen vill stå utanför det där.

Inte strejkbryteri

När vi frågar Anders och Tobbe hur allmänheten kommer att märka att strejken pågår svarar Anders:

– Det är väl inte så mycket, eftersom de oorganiserade gör vårt jobb. Men om någonting går sönder som bara vi kan fixa kommer det att synas.

Strejk.

Konflikten i Svenska kyrkan

Vad händer när det är strejk?

KA reder ut

I bakgrunden börjar en kyrkklocka ringa. Den är igångsatt av en kyrkvaktmästare, men eftersom just den yrkesgruppen inte är uttagen här i Täby, utan bara kyrkogårdsarbetarna, är det inte strejkbryteri.

Trots att de vi talar med anser att det är luddigt vad man egentligen slåss för, är strejk- och kampviljan ändå god och 06.40 på måndag morgon kommer man att stå här igen.

– Kan man inte enas är det något som är riktigt dåligt. Men samtidigt känns det olustigt att behöva strejka, säger Anders Östling.


”Beordrad att arbeta”

En annan som egentligen är uttagen i strejk är krematoriearbetaren Johan Nordkvist i Falun. Där har dock Svenska Kyrkan ansökt om dispens.

– Jag har blivit beordrad att arbeta. Det är inget roligt, för det biter ju inte så mycket då. Att kyrkogårdsarbetarna strejkar innebär ju bara att gräset växer lite mer.

Vad skulle hända om du inte arbetade?

– Det blir fullt i kylrummet.

Stöder strejken helt

Johan Nordkvist menar också att arbetsgivarens ord om att kyrkan har ont om pengar inte är giltigt på hans arbetsuppgifter.

– Vi som jobbar med begravning är ju betalda med skattemedel. Då faller ju det argumentet.

I Gävle däremot strejkas det. Mikael Engstedt är vaktmästare vid Heliga Trefaldighets kyrka, den största i staden. Där märks strejken direkt i och med att Engstedts arbetsuppgift att öppna kyrkan inte utförs under strejken. Kyrkan är alltså stängd. Mikael Engstedt stöder strejken helt:

– Det är helt vansinnigt av kyrkan att låta det gå så här långt. Även om det talas mer om omställning än kronor och ören känns det befogat att vi strejkar. Det känns bra att vi står upp för det här avtalet.