Förhandlingarna mellan Kommunal och Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation har pågått i veckor och det har länge varit klart att stötestenen framför allt har varit möjligheten till omställning om man blir av med jobbet. På torsdagseftermiddagen kom ett slutbud från medlarna Robert Schön, Ronny Wenngren och Anders Norberg.

”Tar inte den utsträckta handen”

Enligt både Kyrkan och Kommunal är det arbetsgivarna som har sagt nej till budet.

– Kommunal har i det längsta varit pragmatiska och försökt hitta en bra lösning. Tyvärr tar inte arbetsgivaren den utsträckta handen. En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Jag kan bara beklaga att arbetsgivaren uppenbarligen anser att just deras verksamhet ska ha en särställning på svensk arbetsmarknad, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård i ett uttalande.

Strejk.

Konflikten i Svenska kyrkan

Vad händer när det är strejk?

KA reder ut

Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisations förhandlingschef Cecilia Herm säger:

– Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kan inte teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering. Sent i medlingen har det dessutom dykt upp ytterligare kostsamma krav från arbetstagarorganisationerna. Därför har vi tackat nej till medlarnas slutbud.

Historisk strejk

Det här innebär att 500 kommunalare från Jokkmokk i norr till Malmö i söder nu går ut i en historisk strejk. Historisk eftersom Svenska Kyrkans anställda aldrig tidigare har varit uttagna i en strejk. Yrkesgrupperna som omfattas är bland annat kyrkvaktmästare, krematoriearbetare och lokalvårdare. En fullständig lista på de varslade arbetsplatserna finns här.