Det är efter ett förslag från Sverigedemokraterna (SD) som socialnämnden beslutat att slopa karensen vid sjukdom, som ett pilotprojekt. SD anser att personal som tar ansvar och stannar hemma vid sjukdom inte ska straffas för det. Om sjuk personal stannar hemma kan det dessutom minska smittspridningen och därmed få ner arbetsgivarens kostnader för sjukskrivningar. Moderaterna och Kristdemokraterna, som styr kommunen, ställde sig bakom förslaget.

Marie Wiberg, undersköterska.

”Slopa karens­avdraget för gott”

Debatt

Venzel Rosqvist (M) är ordförande i Trelleborgs socialnämnd. Han säger att förslaget inte är i linje med moderat politik, men att det är värt att testa.

– Som huvudprincip tycker jag inte det här är bra, för det ska löna sig att arbeta. Men vi är lite pragmatiska och om SD har rätt så är det dumt att inte pröva det. 

Slipper karensen ett år

Två enheter inom äldreomsorgen som har hög korttidsfrånvaro ska väljas ut och där slipper personalen karensdag under ett år. 

– Tanken är att om vi inte får sjuknärvaro på jobbet så smittar man inte andra kollegor. Då blir gänget som helhet friskare och arbetsgivarens sjuklönekostnader lägre, säger Venzel Rosqvist.

Cilla Andersson är undersköterska och jobbar på Bäckahästen, ett särskilt boende i Trelleborg. Hon har tidigare berättat i KA hur pandemin slagit hårt ekonomiskt mot anställda som inte kan jobba hemma. Det nya förslaget från Trelleborgs kommun tycker hon verkar toppen.

Jag tycker det låter jättebra. Pandemin är inte borta än och man blir lätt smittad på jobbet.

Cilla Andersson, undersköterska

– Jag tycker det låter jättebra. Pandemin är inte borta än och man blir lätt smittad på jobbet. 

Hennes arbetsplats har hög korttidsfrånvaro och hon hoppas att de därför kommer att väljas ut att ingå i projektet.

– Då kan man slappna av mer när man är sjuk, och inte behöva tänka på att man förlorar nästan en tusenlapp för att man är hemma den där dagen. Och det blir ännu mer på helgen med OB. 

Införs tidigast i höst

Trelleborgs kommun har höga sjukskrivningar. Enligt Venzel Rosqvist ligger de på tio procent. Om projektet ger resultat kan fler arbetsplatser i kommunen få slippa karensen.

– Skulle den här idén visa sig stämma så är det intressant att gå vidare, säger Venzel Rosqvist.

Förvaltningen ska nu ta fram ett förslag om hur det tekniskt ska gå till. Man ska också titta på hur man kan undvika att systemet missbrukas. Förvaltningens förslag ska presenteras i augusti. Karensen kommer därför tidigast att tas bort i höst, men mer troligt först vid årsskiftet, säger Venzel Rosqvist.

Det är val i höst, kan väljarna riskerar att uppfatta det här som ett valfläsk som kanske inte blir verklighet?

– Det ska ju redovisas i augusti hur det ska gå till, så det tror jag inte. Men det får du fråga SD i så fall.  Vi ställer oss bakom det här för att det är spännande att testa något nytt.

Socialdemokraterna röstade nej till förslaget med hänvisning till att frågan om karensdagen utreds av regeringen på nationell nivå.

Kommunals sektionsordförande i Trelleborg, Petra Persson Nyhem, tycker att det vore mer rättvist om den slopade karensen infördes för alla. ”Personal i äldrevården är inte mer utsatta för smitta än vad de inom barnomsorgen är, snarare tvärt om”, skriver hon i ett sms till Kommunalarbetaren.