Den vecka coronarestriktionerna lyftes i Sverige dog det 34 personer i covid–19 i landet. Sammanlagt har över 15000 människor dött. Så festligt att det är fritt fram nu. Att allting kan återgå till det normala. Eller? Är det i själva verket så att de som levt nästan som vanligt under pandemin nu kan leva ännu mer som vanligt. Härligt för dem.

Hur är det för iva-personalen att jobba vidare nu? För övrig vårdpersonal, busschaufförerna som öppnar framdörrarna, personalen på förskolan. Ungefär var femte person är fortfarande inte vaccinerad i Sverige. Medan livet fortsätter som vanligt utgör en massa människor en buffert mellan sjukdomen och det normala.

Men det är inte de som hörs. De som hörs är de som ändå kunnat jobba hemifrån under pandemin, de som inte riskerat att bli allvarligt sjuka på jobbet. De som inte behövt arbeta trettontimmarspass i full skyddsutrustning. För personal inom vård och omsorg gäller fortfarande särskilda rekommendationer.

Slopa karensavdraget helt, kräver Kommunal.

Covid-19

”Karens­avdraget borde slopas helt”

Nyheter

Samtidigt återinfördes karensavdraget. Enligt Försäkringskassan var det slopade karensavdraget en av de bästa åtgärderna för att minska smittspridning under pandemin. Och medan pandemin fortfarande pågår fick vi tillbaka karensavdraget. Ett beslut som insinuerar att människor är lata och fuskar med sjukskrivningar. Vem kan gå till jobbet och vara småförkyld? Vem kan aldrig jobba hemifrån? Vem har råd att vara hemma utan ersättning dag ett?

I går togs beslutet att åter ta bort karensavdraget, vilket är ett fantastiskt bra beslut. Samtidigt säger det någonting om det orimliga med att återinföra ett karensavdrag under en pandemi. Eller någonsin.

Men vänta lite, vilka var det som dog i covid-19 nu igen? Var det inte så att i Stockholm löpte låginkomsttagare fyra gånger så stor risk att dö i covid–19 som höginkomsttagare? Jo, just så var det.

Karensavdraget drabbar alla som inte har råd att vara sjukskrivna, som arbetar i nära kontakt med människor och saknar möjlighet att jobba hemifrån. Detta utan att alls drabba andra grupper, de som kan jobba hemifrån, gå till jobbet småsjuka, eller förlora en dags lön utan att det har någon betydelse. Karensavdraget drabbar med andra ord alla som varit mest drabbade av covid-19. Och samtidigt som restriktionerna togs bort – för vissa – återinfördes karensavdraget för andra.

Men vänta lite, vilka var det som dog i covid-19 nu igen? Var det inte så att i Stockholm löpte låginkomsttagare fyra gånger så stor risk att dö i covid–19 som höginkomsttagare? Jo, just så var det.

Arbetarklassen tog covidsmällen. Det vet vi med all icke önskvärd tydlighet. Nu är det arbetarklassen som ska utgöra en buffert mot sjukdomen. Och detta har skett samtidigt som du förlorat pengar på att ta ditt samhällsansvar och inte gå till jobbet sjuk. Har du haft råd med det?

PS: FN:s generalsekreterare varnar efter senaste klimatrapporten från IPCC för att världen närmar sig en katastrof.