Sedan i tisdags är Folkhälsomyndighetens riktlinjer att alla med minsta symtom på luftvägsinfektion undviker sociala kontakter för att inte råka smitta någon med det nya coronaviruset covid-19.

Det är särskilt viktigt för personal i äldreomsorgen och sjukvården som jobbar med de allra sköraste. I går meddelade regeringen också att karensavdraget slopas, så att människor inte går till jobbet när man inte borde av ekonomiska skäl. 

Undersköterskan Cilla Andersson, som jobbar på ett äldreboende i Trelleborg, vaknade i morse med lite ont i halsen. Hon såg av en slump på Facebook att Trelleborgs kommun skrivit på hemsidan att man inte ska gå till jobbet då. Någon information direkt till personalen har inte kommit ut än.

– Hade jag inte sett det så hade jag gått till jobbet. Jag tycker att det är jättesvårt att veta hur sjuk man får vara. I vanliga fall skulle jag gå till jobbet. Att jag har ont i halsen kan bero på många saker. Men nu har vi fått jättetydliga direktiv om detta, säger Cilla Andersson.

Hon säger att det känns tråkigt att vara hemma fullt arbetsför eftersom hon förlorar mycket pengar på det. Även om karensavdraget har avskaffats tillfälligt så blir det stor skillnad att få en sjuklön på cirka 80 procent av lönen.

– Det kommer påverka mig jättemycket ekonomiskt nästa månad, det kommer verkligen vara kännbart och jag vet inte hur länge man kommer behöva vara hemma. Och om man är hemma mer än sju dagar måste man ha sjukintyg och skriver läkare verkligen det för lite ont i halsen, säger hon.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har dock i dag gått ut och föreslagit att kravet på sjukintyg från dag sju tas bort, med anledning av smittspridningen och att många fler kommer att behöva vara hemma från jobbet. Det finns ännu inget beslut om det.

Cilla Andersson tycker att hennes arbetsgivare överlag har skött informationen bra. Tidigare har de mejlat ut och påmint om vikten av de basala hygienrutinerna och sagt att de ska vara extra noga med att sprita ytor och handtag ofta.

Risken för att det ska uppstå personalbrist om många fler blir hemma framöver på grund av lättare luftvägssymtom är hon inte så orolig för – det är ganska bra bemanning på hennes jobb. Men hon funderar på vad som skulle hända om skolorna stänger. 

– Vem ska då betala oss om vi är hemma trots att vi är friska? Jag har tre barn i skolåldern.